PRVI DAN SVJETSKOG VESLAČKOG KUPA NA JARUNU: Sjajan nastup sestara Jurković i braće Sinković!

PRVI DAN SVJETSKOG VESLAČKOG KUPA NA JARUNU: Sjajan nastup sestara Jurković i braće Sinković!
Foto: Darko Zibar

Danas je na zagrebačkom Jarunu održan prvi dan kvalifikacijskih utrka Svjetskog veslačkog kupa. Vozio se time trial, svaka posada sa starta krenula je u razmaku od 30 sekundi.

Ovaj koncept natjecanja je ujedno test za Olimpijske igre u Tokiju kako bi svi imali jednake uvjete zbog eventualnog vjetra.

Vrijeme je bilo sunčano, što je išlo na ruku svim veslačima, iako su imali malih problema s bočnim vjetrom.

Prve su na rasporedu bile sestre Jurković u disciplini dvojac bez kormilara koje su zauzele prvo mjesto s rezultatom 7:25.30, druga je bila češka posada, a treće mjesto posada Francuske.

U istoj disciplini nastupili su Karlo Borković i Ivan Vuković u prvoj kvalifikacijskoj skupini te ostvarili treće vrijeme 7:05.95, te popodne idu u repasaž za finale. U drugoj kvalifikacijskoj skupini vozili su braća Sinković koji su uvjerljivo stigli prvi s rezultatom 6:32.79 što je gotovo 13 sekundi brže od drugoplasiranih Bjelorusa, dok su treći bili Slovenci.

U disciplini dvojac na pariće, Hrvatsku je predstavljao Gordan Milovac i Fran Šuk koji su zauzeli posljednje peto mjesto s rezultatom 7:14.66.U istoj disciplini nastupili su Patrik Papac i Mihael Girotto koji su također osvojili posljednje mjesto s rezultatom 6:56.61. Repasaž je na rasporedu danas poslijepodne.

U ženskom samcu nastupila je Bruna Milinović koja je zauzela posljednje mjesto u svojoj skupini s rezultatom 8:25.99. U prvoj kvalifikacijskoj skupini muških samaca, drugo mjesto zauzeo je Damir Martin s rezultatom 7:08.16, ispred njega bio je Saulius Ritter s vremenom 7:07.89, dok je treći bio Austrijanac Lukas Reim s vremenom 7:23.07.

U istoj skupini nastupio je i Boris Cesarec koji je zauzeo 4. mjesto. David Šain u svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzeo je treće mjesto s vremenom 7:22.02.

Muški četverac bez kormilara u sastavu Ivan Piton, Marko Ukropina, Patrik i Anton Lončarić zauzeo je drugo mjesto s vremenom 6:15.08. Ispred njih je posada Poljske s rezultatom 6:13.76, dok su treći Francuzi s vremenom 6:15.39.

Izjave hrvatskih veslačica i veslača

SESTRE JURKOVIĆ
Ivana: “Mi smo ovu kvalifikacijsku trku odradile prema planu koji smo dogovorile s trenerom, nismo htjele ići maksimalnom snagom jer nas još čekaju sutrašnje utrke možda i exhibition race, to je trka za stazu, i onda popodne možda čak finale jer se još ne zna hoće li finala biti u nedjelju ujutro ili će se prebaciti za subotu popodne zbog vremena.”
Josipa: “Sestra je manje-više sve rekla, mi smo prezadovoljne. Idemo na domaćem terenu pokazati sve što znamo i koliko vrijedimo i sutra maksimalno. Držite fige!”
Ivana: “Kako bi nama tata rekao, Sparta do kraja!”

BRAĆA SINKOVIĆ
Martin: “Današnja utrka je dobro prošla, time trials koji nitko ne voli, ali dobro smo odradili. Još se malo privikavamo na novi čamac, ali vjerujemo da će to kroz par dana sve sjesti na svoje mjesto.”
Valent: “Zadovoljni smo s utrkom. Bilo je zanimljivo veslati prvu utrku na Jarunu, jest da je malo drugačije ovako kada nema “normalne” utrke, ali jedva čekamo finale. Slažem se sa svime što je Martin rekao, prije dva dana smo uzeli taj novi čamac koji ćemo slati u Tokio pa smo ga htjeli na brzaka isprobati pošto on ide sada nakon prvenstva na brod za Tokio. Malo nam je to još čudno, nismo nikada tako blizu natjecanja mijenjali čamac, ali navikavamo se, zadovoljni smo i čekamo finale.”

DAMIR MARTIN
“Zadovoljan sam današnjom utrkom jer sam uspio ispuniti cilj koji sam dogovorio s trenerom unatoč teškim uvjetima na stazi. Vjetar je stalno mijenjao smjer s jednog boka na drugi, u leđa, u krmu tako da su zaista bili zahtjevni uvjeti. Unatoč svemu ponavljam, zadovoljan sam, ušao sam direktno u polufinale, konkurencija je jaka, svi smo tu unutar pet sekundi tako da će u nastavku vikenda biti jako dobrih utrka i veselim se tome.”

PATRIK LONČARIĆ
“Ispred četverca bez kormilara mogu reći da smo zadovoljni utrkom. Odradili smo jako dobar posao! Koliko znam, imamo drugo vrijeme. Žao nam je što nismo imali utrku jedni pored drugih da možemo točno vidjeti kakva je razlika, ali sada s ovim rezultatom imamo dobru motivaciju za daljnji rad. Lijepo je odraditi ovakvu jednu trku na domaćem terenu i idemo dalje!”