Prva izložba na tabletima u Hrvatskoj

Igor Zovko, novinar 24sata u suradnji s Hrvatskim telekomom i Huaweijem uskoro postavljaju prvu izložbu na tablet uređajima u Hrvatskoj, na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

zovko-na-tabletima
Moderna tehnologija Henrija Matissea bio je dugi štap s komadom ugljena na vrhu i nastali su radovi za vječnost. U informatičkoj eri tablet uređaji su hit novost u umjetnosti na kojima se rade slike, stripovi, grafike… Ni izložbe na tabletima već odavno nisu nepoznanica, a kako svaki svjetski trend u određenom trenutku stigne i kod nas, u Zagrebu će isto tako uskoro biti postavljena prva izložba na tabletima u Hrvatskoj.
Projekt zajednički organiziraju HT i Huawei, a inicijator i entuzijast je Igor Zovko, novinar i dugogodišnji slikar amater. Umjetnički eksperiment Igora Zovka tako će nam krajem tjedna donijeti jedinstveni događaj na domaćoj kulturnoj i ICT sceni. Slike su na Huawei tabletu nastajale zadnjih nekoliko mjeseci, a od Zovka doznajemo da je sedam-inčni uređaj upravo ono što bi svaki umjetnik poželio: stane u svaki džep i svaka ideja postane skica u bilo kojem trenutku ili bilo gdje, a zatim rad dovršava ili mijenja kad ponovno ima vremena.
– Slikarstvo mi je ljubav od djetinjstva. Nakon brojnih radova za koje sam koristio klasične slikarske tehnike, u jednom trenutku pametni telefoni i aplikacije su mi postale novi izazov. Tablet i mobitel postali su i moji novi slikarski alati. Prednost je također što svaku napravljenu sliku mogu za čas podijeliti s prijateljima e-mailom ili na društvenim mrežama, odnosno iskoristiti ih za print i staviti na zid ako netko poželi – istaknuo je autor Igor Zovko, novinar 24sata koji se više od 20 godina bavi slikarstvom i izlagao je na nekoliko izložbi. No, za ovu izložbu slike ne idu u print već će tableti postati njihovi ‘okviri’ i tako ostaju povezane s medijem na kojem su i nastale.
Računala, mobiteli, pa i tableti već odavno su donijeli dodatnu konzumerizaciju ili demokratizaciju u umjetnost. Njihova cijena jamči masovnu dostupnost, a zatim je dovoljno skinuti aplikaciju za crtanje i ‘postati’ umjetnikom. No, štap i ugljen nisu Matisseu osigurali povijest i slavu, pa je i u današnje doba tehnologija samo podloga za nešto više.
Izložbu umjetničkih slika na tabletima moći ćete pogledati u pokretu, budući da će biti izložena u izlogu T-Centra u centru Zagreba, na Trgu Petra Preradovića (popularnom Cvjetnom trgu) od 12. travnja do 12. svibnja. Dio izložbe bit će postavljen i u odabranim regionalnim T-centrima.