PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA: Šetnja u ružičastim majicama uz poruku ‘NIJE COOL BITI BULLY’

Nije cool biti bully
Foto: Press

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska obilježili su Dan ružičastih majici i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja zajedničkom fotografijom na zdencu Manduševac u ružičastim majicama uz poruku “Nije cool biti bully”.

Nakon zajedničke fotografije okupljeni učenici i predstavnici Gradskog ureda za zdravstvo i Grada Zagreba prošetali su Gornjim gradom te posjetili Gradsku vijećnicu gdje ih je primio dr.sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine.

Javno zdravstvenu akciju “Nije cool biti bully” započeo je Grad Zagreb u suradnji s Centrom za zdravlje mladih prošle subote s ciljem upozoravanja na problem vršnjačkog nasilja koji sve više pogađa mlade ljude.

“Kampanjom želimo djelovati preventivno, educirati mlade i razgovarati s njima otvoreno o situacijama koje se događaju svakodnevno. Današnja šetnja u ružičastim majicama ima za cilj osvijestiti i naše sugrađane o problemu vršnjačkog nasilja.”, naglasio je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

“Nastavljamo aktivno i planiramo u ovoj školskoj godini, u suradnji sa srednjim školama Grada Zagreba, organizirati edukativne radionice na temu vršnjačkog nasilja. Želimo mladima pružiti korisne informacije – kome da se obrate za pomoć, kako da postupe ako primijete nasilno ponašanje u svojoj školi, na koji način mogu pomoći žrtvi i zašto nasilje nikad nije rješenje”, istaknula je Ivana Portolan Pajić, koordinatorica kampanje “nije cool biti bully” i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem, a rezultati istraživanja (Centar za mirovne studije, 2014.) pokazuju da se oko 3/4 učenika barem jednom našlo u situaciji da su nekoga ogovarali ili da su bili ogovarani, 2/3 učenika nazivalo je drugog učenika pogrdnim imenom, a gotovo isti broj učenika bio je žrtva takvog ponašanja.

Verbalni oblik nasilja je znatno češći od fizičkog, no nikako zanemariv. Primjerice, oko 40 posto učenika navodi kako je gurnulo drugog učenika, a njih polovina pretrpjela je guranje. Zanimljiva je činjenica da je gotovo 80 posto učenika izjavilo kako je u nekim slučajevima u ulozi nasilnika, a u drugima u ulozi žrtve.