Proteklog vikenda HGSS je imao dvije uspješne intervencije, u oba slučaja presudan je bio jedan detalj

Proteklog vikenda HGSS je imao dvije uspješne intervencije, u oba slučaja presudan je bio jedan detalj
Foto: HGSS

Proteklog vikenda Hrvatska gorska služba spašavanja imala je dvije uspješne intervencije – ljudi koji su se izgubili u šumi pronađeni su neozlijeđeni.

U subotu navečer stigla je dojava o mlađoj muškoj osobi koja se u šumi, u blizini Starog Slatinika, više nije mogla orijentirati. Za vrijeme branja gljiva mladić se odvojio od svoje grupe pa se uslijed pada mraka izgubio.

Na teren je izašao tim spašavatelja s terenskim vozilom. Mladić je brzo pronađen i vraćen na polazište, objavio je HGSS.

Sljedeći dan, u nedjelju navečer, dolazi dojava o pet osoba koje se izgubile na Šibnjačkom putu. Skupina planinara završila je u neprohodnom području Psunja te su, također u mraku, imali teškoća vratiti se na stazu i orijentirati.

Nakon izlaska na teren, spašavatelji brzo pronalaze planinare i prevoze ih do Planinarskog doma Strmac.

Obje potrage su brzo (kroz sat i pol) završene zahvaljujući punoj bateriji na mobitelu i pozivom na 112. Naime, pozivom na Centar 112 sustav bilježi lokaciju mobitela te je tako potraga za nestalim osobama brža i učinkovitija.

Nekad su informacije koje spašavatelji dobiju vrlo precizne, a ponekad je spašavateljima potrebno dodatno poslati lokaciju putem neke od mobilnih aplikacija kao što su Viber, WhatsApp ili Messenger.

U svakom slučaju, i ovaj put se pokazala važnost pune baterije mobilnog telefona u prirodi!

Komentari