PROSVJEDNICI OPTUŽUJU: “Bandić godišnje na Jakuševac baci više od 155 milijuna kuna”

Foto: printscreen/HRT

Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije danas su pred gradskim poglavarstvom održali prosvjedni performans – noseći preko lica maske s likom gradonačelnika Milana Bandića razbacali nekoliko vreća lažnog novca, upozoravajući da se grad prema otpadu odnosi kao prema smeću.

Pred gradskom upravom nekolicina prosvjednika razvila je transparent “Zagreb: Europska prijestolnica smeća”, dok su ostali iz vreća koje su dovezli kamionom bacali lažne novčanice od sto kuna, navodeći da su u posljednjih 16 godina Bandićeve vladavine na zagrebačko odlagalište bačene milijarde kuna, javlja HRT.

“Imamo gradonačelnika koji je vizionar adventskih lampica i šatora na trgovima, on je velebni strateg izgradnje fontana, veliki taktičar rasipanja našeg novca, ali zadnjih 16 godina nije riješio ni jedan supstancijalni problem upravljanja gradskim resursima”, rekao je Teodor Celakoski iz Prava na grad, dodavši da Zagreb nije osvojio titulu europske prijestolnice kulture, ali je zato za 2015. osvojio prestižnu titulu najgoreg glavnog grada u EU po odvajanju otpada.

Zagreb je, naime, prema izvještaju Europske komisije zauzeo posljednje mjesto po odvajanju otpada.

Celakoski bizarnim smatra to što Zagreb nije u stanju osigurati građanima kvalitetnu vodoopskrbu, infrastrukturu i vrtiće, iako Bandić godišnje na Jakuševac baci više od 155 milijuna kuna vrijednih sirovina.

Aktivisti upozoravaju da grad ima plan potrošiti još gotovo tri milijarde kuna za izgradnju spalionice u kojoj bi se, šteteći okolišu i ljudima, spaljivao vrijedan otpad, što drže novim korakom u rasipnosti. “Smeće nam je došlo do grla”, poručio je Celakoski,