PROPAO VELIKI PROJEKT: Grad Zagreb odustaje od proširenja poduzetničkog inkubatora ZICER?!

Ilustracija | Foto: Freepik

Premda se činilo da je proširenja poduzetničkog inkubatora Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) smještenog u dvanaestom paviljonu Velesajma sjajan projekt, čini se da od svega toga ipak neće biti ništa.

Kako piše tportal, razlog za odustajanje od projekta vrijednog 167,5 milijuna kuna, za koji je potpisan ugovor, od čega je 88,6 milijuna kuna trebalo doći iz fondova EU-a, poskupljenje je građevinskih radova i dodatni troškovi preseljenja korisnika za trajanja izvođenja radova

Još krajem kolovoza činilo se to kao dobra priča jer je tada Frane Šesnić, direktor poduzetničkog inkubatora Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), u medijima najavio ono što je zapravo trebala biti realizacija ugovora potpisanog zadnjeg dana svibnja 2021. o proširenju prostorija, jer je došlo do ispunjenja kapaciteta na prvom katu Paviljona 12 na Zagrebačkom velesajmu.

Bivša gradska vlast potpisala je tada ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a (SAFU) u ukupnom iznosu od 167,5 milijuna kuna.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznosili su 159,3 milijuna kuna, dodijeljena bespovratna sredstva 88,6 milijuna kuna, a Grad je trebao dodati 70,6 milijuna kuna. Očekivao je direktor ZICER-a udvostručenje broja inovatora (s oko 400 na 800) zaposlenih u različitim startupovima, a uz prvi kat u “dvanaestici2, Grad Zagreb trebao je uzeti u zakup i prizemlje s prvim i drugim polukatom. ZICER bi se tada proširio s postojećih 7313 za dodatnih 9496 kvadratnih metara.

U sklopu radova bila je predviđena obnova ovojnice zgrade, a na krov površine 7000 kvadratnih metara trebalo je postaviti solarne ćelije. Sve je trebalo biti završeno u trećem kvartalu 2023. A onda je došla jesen, uz grubo otriježnjene. Inflacija, nove cijene građevinskog materijala, radova i energenata koje lete u nebo te činjenica da u gradskoj kasi baš i nema novca, a trebalo je i skrojiti proračun za 2022.

Kako se navodi u dokumentu, o kojem će idućeg tjedna raspravljati Skupština Grada Zagreba, kada je “Grad uzeo u obzir troškove zakupa i režija cijelog prostora Paviljona 12 te dodatne troškove zakupa i režija za premještaj svih zaposlenika ZICER-a za trajanja izvođenja radova, kao i činjenicu da je na tržištu došlo do znatnog povećanja cijena radova, stvarni iznos troškova koje bi Grad Zagreb trebao pokriti procjenjuje se na oko 111 milijuna kuna”.

S obzirom na navedeno, Grad je odustao od projekta, bez ikakvih penala i vraćanja sredstava jer ih nije ni konzumirao, a ZICER je ostao na postojećih 7313 kvadratnih metara koje će Grad do kraja 2023. plaćati mjesečno 34 tisuće eura (4,65 eur/m2) te nakon toga pa do kraja zakupa 38 tisuća eura (5,22 eur/m2).