PROLJEĆE U ANDAUTONIJI: Iskoristite priliku i posjetite vrijedni arheološki lokalitet, prijevoz je besplatan

Andautonija
Foto: Press

Povodom otvaranja sezone Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu, u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, održat će se u nedjelju 14. i nedjelju 21. svibnja 2017. manifestacija Proljeće u Andautoniji i II. Festival eksperimentalne arheologije.

U okviru manifestacije posjetitelji će moći razgledati lokalitet i sudjelovati u raznovrsnim radionicama i igraonicama (rimske igre, izrada bula, keramičkih posuda, uljanica i nakita, pisanje, rimska moda, mali arheolozi, rimski mirisi i dr.) te isprobati rimsku hranu i piće. U Interpretacijskom centru moći će se razgledati izložba Rimski mirisi uz popratno predavanje o korištenju raznih biljaka za proizvodnju mirisa u rimsko vrijeme.

Andautonija
Foto: Press

U suradnji s Centrom za eksperimentalnu arheologiju-CEXA ove godine organizira se i II. Festival eksperimentalne arheologije, na kojem će stručnjaci prikazati rezultate eksperimentalnog proučavanja arheološke baštine: od niti do tkanine (ručno predenje sirove vune, tehnike tkanja), izrada kamenih i metalnih sjekira, izrada predmeta od drva, gradnja zidova i izrada opeka, demonstracija metoda paljenja vatre, keramičke kugle – čemu su mogle služiti (eksperiment i popratno predavanje),.

Od 14. svibnja u Arheološkom parku bit će predstavljena i izložba na otvorenom “Marcus Iuentius Primigenius – ribar iz Andautonije u službi interpretacije arheološkog lokaliteta, suradnja Likovnog studija i Arheološkog muzeja u Zagrebu” te izložba “Vodozemci- osobitosti životinjskog svijeta Turopolja” u suradnji s udrugom Hyla.

Predavanja Džingis kan i njegov utjecaj na moderni svijet i Tajna povijest mongolskih žena i kraljica, održat će dugogodišnja suradnica Arheološkog parka Andautonija- spisateljica i arheologinja Rujana Jeger.

Tijekom manifestacije ulaz u Arheološki park je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci. Sadržaji su prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama te osobama s drugim oblicima invaliditeta, a organiziran je i besplatan prijevoz dva puta dnevno iz Zagreba za Ščitarjevo (Zrinjevac-kod meteoroloskog stupa).

Termini polaska:
11:30 Zrinjevac- Ščitarjevo
14:30 Ščitarjevo – Zrinjevac
15:00 Zrinjevac – Ščitarjevo
18:00 Ščitarjevo – Zrinjevac

Andautonija
Foto: Press