PROJEKT ‘ŽEDNI GRAD’: Pitka voda vraća se na Manduševac

PROJEKT 'ŽEDNI GRAD': Pitka voda vraća se na Manduševac
Foto: Screenshot HRT

Na Manduševcu, jednome od simbola grada Zagreba, predstavljen je projekt “Žedni grad” koji provodi ga Goethe-Institut u suradnji s platformom “1 posto za grad”.

Cilj im je Manduševcu vratiti njegovu stoljetnu ulogu, odnosno postaviti ondje česmu s pitkom vodom, javlja HRT.

Manduševac se tijekom povijesti mijenjao, stoljećima je Zagrepčanima služio kao izvor pitke vode. Prema legendi, na tom je zdencu lijepa djevojka Manda srela viteza koji ju je zamolio “Mando, dušo, zagrabi vode”. Tako su i Zagreb i Manduševac dobili ime.

“Besplatna pitka voda koja je ovdje bila stoljećima prisutna kao trajni i vrlo korisni element je jedan komunalni standard, zakinuta je dakle s rješenjem Trga bana Jelačića 1987. godine”, kaže Saša Šimpraga, autor programa “ŽEDNI GRAD”.

U mnogim se gradovima na fontanama građani mogu osvježiti i utažiti žeđ, ali ne i na Manduševcu. Zato predlažu da se u neke od stupova koji danas drže lance postave cijevi iz kojih bi tekla pitka voda.

Pitka voda u javnom prostoru nije samo pitanje civilizacijskog standarda nego i urbane tradicije Zagreba – zato su i podsjetili na važnost dostupnosti pitke vode, tekla ona iz izvora, vrela, fontane ili česme.

“Nije cilj ekološke održivosti da se voda kupuje u bočicama nego da bude dostupna građanima, svakome ponaosob, ona je zapravo i ljudsko pravo i potreba”, podsjeća Hrvoje Risler iz Goethe-Instituta Hrvatska.

Kako bi Manduševcu vratili njegovu stoljetnu ulogu, imaju potporu javnosti, jer besplatna pitka voda zajedničko je dobro i treba biti dostupna svima.