PROJEKT nijeFRKA.hr: Prvi put na jednom mjestu sve o prehrani onkoloških bolesnika

PROJEKT nijeFRKA.hr: Prvi put na jednom mjestu sve o prehrani onkoloških bolesnika
Foto: screenshot

Potkraj sljedećeg tjedna, u sklopu kongresa “Nutritivna potpora onkoloških bolesnika”, bit će predstavljen digitalni projekt nijeFRKA.hr koji će prvi put na jednom mjestu objediniti sve relevantne i znanstveno utemeljene informacije vezane uz prehranu onkoloških bolesnika.

Trenutačno stanje pokazuje kako su onkološki bolesnici nedovoljno informirani o važnosti prehrane za svoje zdravlje, dok s druge strane bolesnici žele aktivno sudjelovati u svojem liječenju te često sami pretražuju informacije na internetu koje dolaze iz neprovjerenih izvora i mogu ugroziti njihovo liječenje. Nažalost, čak 20 % svih onkoloških bolesnika umire zbog pothranjenosti, stoga je prehrana i nutritivna potpora iznimno važna za kvalitetniji i duži život onkoloških bolesnika.

Kako bi se pomoglo onkološkim bolesnicima u dostupnosti provjerenih informacija, Fresenius Kabi je u suradnji sa relevantnim institucijama, stručnim udruženjima i udruženjima pacijenata (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsko društvo za internističku onkologiju, Društvo za digestivnu kirurgiju; Društvo za unapređenje hrvatske otorinolaringologije, Društvo medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije, Udruga “Sve za nju”, Udruga Jedra te mnogi drugi) pokrenuo portal – digitalnu platformu nijeFRKA.hr.

Urednica sadržaja portala je prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica, a članke potpisuju stručnjaci iz područja onkologije, interne medicine, pulmologije te drugih grana medicine i nutricionizma.

Gotovo svaki drugi onkološki bolesnik gubi na težini i prije početka kemoterapije, a nakon kemoterapije gubitak težine može biti još i veći, što dodatno upućuje na važnost adekvatne prehrane, ali i dodatne nutritivne potpore koja je potrebna bolesnicima.