Projekt Ilica: Q’ART kreće s festivalima po kvartovima, prvi u nizu je Festival zajednice u Španskom

Foto: Projekt Ilica: Q’ART

Projekt Q’ART u tvom KVARTU započinje s Festivalom zajednice u Španskom. Program festivala će trajati 5 dana, a započinje 14. lipnja i završava velikim festivalom koji će se održati 18. lipnja. kada će se program odvijati od 10 ujutro do 21:30 navečer.

Festival će biti smješten u prekrasnom zelenilu, na Trgu Ivana Kukuljevića. Na festivalu će sudjelovati različiti kreativci i udruge te odgojne obrazovne ustanove sa zapadnog djela grada, ali i umjetnici različitih područja iz cijele Hrvatske.

Projekt Ilica: Q’ART postao je svojevrsni pojam za participativno upravljanje u kulturi i umjetnosti i dosta gradskih četvrti je zainteresirano za suradnju kako bi se podigla kvaliteta života u zajednicama. Stoga je cilj znanje i istraživanje koje je provedeno u gradskoj četvrti Donji grad konkretno u području Ilice, prenijeti na druge kvartove uz aktivno uključivanje lokalnih umjetnika i prijedloga sadržaja koje lokalna zajednica donosi sa sobom. 

Programa će biti puno za sve dobne skupine od vrhunske glazbe, predstava, plesa, zbornog pjevanja, radionica, projekcija, šahovskih simultanki, bubnjarskih radionica i mnogih drugih programa i umjetnika izlagača.

Programi od srijede do subote će se većinom održavati u zatvorenim prostorima osim kina koje će biti od petka do nedjelje u večernjim satima na otvorenom, a veliki festival baš kao i na Ilici će se održati u nedjelju u samom srcu Španskog i Malešnice na Trgu Ivana Kukuljevića.

Festival će biti smješten u zelenilu, na Trgu Ivana Kukuljevića. Kako će na festivalu sudjelovati različiti kreativci i udruge te odgojne obrazovne ustanove sa zapadnog djela grada ali i različiti umjetnici (pjevači, slikari, pjesnici…) nazvali smo ga ,,Festival zajednice”.

Festival će svake godine mjenjati naziv jer je ideja da se svaki put stavlja pozornost na neku drugu zanemarenu vrijednost. Primjerice zajednica, održivost, solidarnost te je cilj da poruka festivala potakne ljude na ponovo okretanje jednih drugima i razmisle o vrijednostima kojima pridaju važnost.

Projekt Ilica: Q’ART djeluje s ljubavlju u duhu prihvaćanja i širenju dobre energije te je želja umjetnika Ivane Nikolić i Aleksandra Battiste Ilića da tu energiju prošire i na druge kvartove. Ovoga puta će program festivala trajati 5 dana. Biti će puno programa za djecu, ali naravno i za sve dobne skupine.

Od kvalitetne glazbe, bubnjarskih radionica, filmskih projekcija, predstava. Posjetitelje očekuje mnoštvo umjetnika i unikatnih izlagača baš kao i na Ilici.

Programi od srijede do subote će se održavati u zatvorenim prostorima, a sam festival u nedjelju na veselom trgu. Dječje programe su pripremili dječji vrtići Špansko, Sunčana i Malešnica kao i Knjižnica Špansko jug, Teatar Poco Loco, Udruga Zeleni Klik i udruga Pravi potez koja će imati program šahovskih susreta. Umjetničke programe u kojima će nastupati djeca i mladi su pripremili OŠ Tituša Brezovačkog, Zbor Ivan Kukuljević Sakcinski i Umjetnička škola Silvije Hercigonja, a svaki dan od petka do nedjelje će se održavati i filmski programi koje su pripremili Teatar Tirena, Udruga Blank i Skateboard Klub Shpaolin.

Radionice za odrasle će održati Studio Kreativni oblak gdje se možete oprobati u posebnim japanskim tehnikama slikanja, a pod vodstvom Branka Trajkova, bubnjara Zabranjenog pušenja, možete se oprobati u bubnjanju.

Glazbeni program će baš kao i na Ilici biti u izvedbi vrhunskih jazz i blues izvođača pa će ovog puta nastupiti Valerija Nikolovska trio, Vojkan Jocić trio, Mangroove i Bluzy threesome. Podršku ovom festivalu su kao i uvijek dali naši mali donatori, bez kojih ova vibrantna događanja ne bi bila moguća i također uz podršku Ministarstva Kulture i medija, Grada Zagreba i Mjesnog odbora Špansko sjever.

Detaljni program možete vidjeti na društvenim mrežama Facebook i Instagram te na web stranici projekta www.projektilica.com.

Za sve koji žele znati više o Projektu Ilica: Q’ART

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama.

Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana. Ključna motivacija Projekt Ilica: Q’ART je transformacija napuštenih i javnih prostora u središtu Zagreba, konkretno u njegovoj glavnoj ulici Ilici.

Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice.

Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST“ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi.

U 2023. godini projekt nastavlja s akcentiranjem i korištenjem praznih prostora i njihovog neiskorištenog potencijala, ali i otvaranja diskursa o odumiranju i s druge strane o modelima njegovanja kulturnog nasljeđa kojim je Ilica protkana i koji treba biti dio kvalitetnog identiteta svakog grada.