Proizvod sa slike Inspektorat povukao s tržišta. Što mislite zašto?

Državni inspektorat naredio je povlačenje iz prodaje sapun koji svojim oblikom, ali i mirisom voća, bojom, obujmom i veličinom podsjeća na komad torte.

sapun-torta

Sapun izrađen od neutralizirane masne kiseline, maslinova ulja, eterično ulje naranče, aroma limuna koji svojim oblikom nalik na komad torte, mirisom voća, bojom, obujmom i veličinom predstavlja opasnu imitaciju proizvoda te potrošače posebice djecu dovodi u zabunu da ga zamijene za hranu i kao takvog stave u usta ili progutaju što može uzrokovati gušenje ili opstrukciju probavnog trakta, objavio je Inspektorat na svojim web stranicama.
Naime ispitivanjem od strane ispitne kuće Euroinspekt – drvokontrola d.o.o., Zagreb, prema normi HRN EN 71-1:2008 metodama ispitivanja ugrizom i stavljanjem komponenti u cilindar malih dijelova utvrđeno je neispunjenje zahtjeva sa zapažanjem da ugrizom dolazi do odvajanja komada sapuna koji može stati u cilindar za male dijelove.
Slijedom navedenog procjenom rizika je utvrđeno da dijete može pomisliti da je kolač te zagristi što dovodi do odvajanja malih dijelova proizvoda koje gutanjem mogu uzrokovati ozbiljne probleme u probavnom sustavu ili dovesti do gušenja.
Inspketorat je izdao pisano rješenje o zabrani stavljanja na tržište zbog toga što je proizvod opasan, te naredio povlačenja s tržišta, uništenje proizvoda te objavljivanja oglasa u dnevnim novinama.
Proizvođač, tvrtka Lamperz d.o.o. iz Pule je još prije procjene rizika prestao s proizvodnjom proizvoda, te je po rješenju odmah povukao proizvode od distributera, uništio proizvode i objavio oglas u 24 sata.