PRIRODNO I EFIKASNO: Zaštitite se od komaraca i svih opasnosti koje oni nose

PRIRODNO I EFIKASNO: Zaštitite se od komaraca i svih opasnosti koje oni nose
Foto: Press

Istraživanja su pokazala kako su pojedina eterična ulja pravi spas kada su u pitanju potencijalni ubodi komaraca i sličnih insekata. Imaju repelentno djelovanje, što znači da njihov najčešće opojan miris sprječava napade na površinu vaše kože prije nego što uopće do njih dođe.

Takvo moćno svojstvo kriju, primjerice, eterična ulja lavande, mente, kajeputa, čak i limunske trave.

Komarcima ovogodišnje dugo ljeto ide na ruku, pa je zato i sada veoma aktualna tema o opasnosti za zdravlje koje nose. Zato je prirodna zaštita protiv uboda komaraca i insekata koju nudi Olival itekako dobro rješenje za cijelu obitelj.

No, zbog topičkog nanošenja na kožu, a i samog djelovanja, vrlo je važno pogoditi idealan omjer eteričnih ulja naspram onog baznog. Često to može biti i više no izazovan zadatak. Srećom, tu su Olival Natural Defense sprejevi za odrasle i djecu. Sadrže čak 5 visoko učinkovitih eteričnih ulja koji štite od uboda i hrane kožu, a u svom sastavu nemaju parabene, silikone, umjetna bojila ni dodane mirise. Zbog pakiranja u formi spreja lako se nanose na kožu, brzo se upijaju te ne ostavljaju tragove.

Evo još nekoliko praktičnih savjeta:

Opće je poznato kako su komarci, pa i drugi insekti, najaktivniji upravo u prvim i posljednjim trenucima u danu. Kažu da pametniji uvijek popušta, zato nije naodmet da svoje aktivnosti, pogotovo s malom djecom, ne planirate u to doba.

Komarce, upravo zbog nedostatka svjetla u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima, privlače tamnije boje koje se uklapaju u kolorit tih razdoblja. Odijevajte se u odjeću od gušćeg lana ili pamuka u bijeloj ili nekoj od svjetlijih pastelnih boja.

Ako ste u prirodi, pokušajte odjećom prekriti što više površine kože, a noge zaštititi adekvatnom obućom i dužim čarapama, čak i nogavicama. Prozore i vrata nije loše zaštititi mrežicama, a imate li kod kuće novorođenče ili malu djecu, svakako je preporučljivo prekriti kolijevku ili krevetiće posebnim zaštitnim, a ujedno prozračnim baldahinima.

I naravno, opremite se zaštitnim preparatima koje možete koristiti na svojoj koži, ali i na koži svojih najmlađih ukućana. (M. Petković)