PRIMOPREDAJA: 5 novih vozila za Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije

Hitna pomoć
Foto: Press

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je 5 novih vozila za hitnu medicinsku pomoć, a do kraja travnja dobit će još nova tri vozila ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna. Ključeve prvih pet vozila uručio je ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku u Samoboru župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Prema riječima ravnatelja Gajnika, vozila Zavoda za hitnu medicinu godišnje prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara zbog posebnog geografskog položaja Zagrebačke županije, ali i činjenice da na njenom području nema bolnice već se svi pacijenti koji trebaju bolničku skrb voze u Zagreb.

“Djelatnost hitne medicine nemoguće je kvalitetno obavljati bez adekvatnog broja vozila stoga već sad mogu najavit nabavu novih 9 vozila za što smo proračunom u 2017. godini osigurali 2,6 milijuna kuna”, izjavio je župan Kožić. Izrazio je i zadovoljstvo izmjenom Mreže hitne medicine.

Naime, nakon višegodišnjih napora Zagrebačke županije da se promijeni Mreža hitne medicine, u lipnju 2016. godine Ministarstvo zdravstva donijelo je novu Mrežu hitne medicine temeljem koje je Zagrebačka županija dobila dodatnih 15 T1 timova, a gradovi Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, u kojima je bilo ustrojeno dežurstvo, dobili su status ispostava Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija tako sada ima 45 timova T1 (T1 tim ima jednog liječnika, 1 medicinsku sestru i jednog vozača), 5 timova T2 te 5 timova prijavno dojavne jedinice (PDJ). Ispostave Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina imaju po 5 T1 timova, od čega su 4 tima ugovorena od strane Zavoda za hitnu medicinu s HZZO-om, a po jedan tim u svakom gradu financira Zagrebačka županija za što je u 2017. godini osigurala 1,2 milijuna kuna.

“Do nedavno smo imali 30 T1 timova, a takav način rada bio je neodrživ i opasan za naše stanovnike pa smo bili primorani svake godine osigurati oko 4 milijuna kuna vlastitih sredstava za rad dodatnih T1 timova jer nitko od nas nema se pravo kockati s ljudskim životima”, pojasnio je Kožić izrazivši zadovoljstvo kako je višegodišnja loša organizacija Mreže hitne medicine koja je stanovnike Zagrebačke županije stavljala u neravnopravan položaj u odnosu na druge županije konačno ispravljena.

Komentari