PRIJEVARE NA KUĆNOM PRAGU: Prevaranti su sve maštovitiji, zato pažljivo proučite ove savjete

PRIJEVARE NA KUĆNOM PRAGU - Policija upozorava: Prevaranti su sve maštovitiji, zato pažljivo proučite ove savjete

U četvrtak, 14. ožujka oko 11 sati na Peščenici u Zapoljskoj ulici, 82-godišnjakinja je pustila u stan nepoznatog počinitelja jer se predstavio kao službena osoba te je iskoristio prikladan trenutak kada je oštećena otišla u drugu prostoriju te joj je otuđio novčanik. Šteta iznosi više stotina kuna.

Isti dan, između 14 i 15 sati, ali ovaj put u Dubravi u Šatorskoj ulici, nepoznati je počinitelj ispred kuće dočekao 80-godišnjakinju kojoj se predstavio kao zaposlenik javnog poduzeća te je s njom ušao kuću. Rekao joj je da treba zamijeniti neke od instalacija i brojilo, a kada mu je oštećena predala nekoliko stotina kuna za navodni popravak, on je izašao iz kuće te se nije vratio.

Policijska uprava zagrebačka, potaknuta ovim događajima, izdala je upozorenje građanima u koje ističu da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu.

Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan.

Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara, upozorava Policijska uprava Zagrebačka.

Policijska uprava podsjeća građane da, ako se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.

Treba imati u vidu da su takve osobe, nastojeći iskoristiti lakovjernost potencijalnih žrtava, spremne vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe.

Policijska uprava upozorava građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.

Bilo bi jako važno držati se ovih preporuka:
• Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u vaš dom.
• Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
• Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
• Zatražite na uvid dokument sa fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite odnosno pogledajte kroz “špijunku” ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca.
• Ako unatoč Vašem odbijanju, nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom , zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.

Da biste pomogli policiji u eventualnoj istrazi, nastojte zapamtiti i izgled dotične osobe. Također, ako je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke, ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj, kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.

Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će vrebati novu žrtvu i novu priliku. Zato s punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192. (R.I.)