Prevencija protiv raka: od 1. rujna besplatni pregledi za 20.000 Zagrepčanki

Oko 20.000 Zagrepčanki, koje nemaju odabranog ginekologa, tijekom ljetnih mjeseci dobit će pozive za besplatne preventivne preglede u Centru za zdravlje žena, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

mamografija

Riječ je suvremeno opremljenom prostoru prilagođenom osobama s invaliditetom koji je stajao 400.000 kuna, a u njemu će se  moći obaviti preventivni pregledi vrata grlića maternice te dojke, na kojoj se rak uz mamografiju odsad može ustanoviti i ultrazvučno. Pregledi počinju 1. rujna, a dotad bi se trebao informatizirati mikrobiološki laboratorij pa će se rezultati analiza slati izravno na e-mailove liječnika i pacijenata, za što je Zavod od Grada dobio dva milijuna kuna.

Preventivni pregledi nastali su u sklopu nacionalnih programa i programa koje provodi Grad Zagreb, a ideja je bila da se potakne briga o zdravlju tisuće Zagrepčanki koje su ostale izvan sustava. Nakon obavljenih pregleda provest će se anketa među pacijenticama, a podaci će Zavodu poslužiti kako bi imao cjelovitu sliku zdravstvenu sliku žena, korisnica programa. Čuvat će ih u bazi i koristiti ih za nove programe koji se mogu financirati novcem iz europskih fondova.

Komentari