Preuređuje se popularno sajmište, kad se otvori nakon pandemije zablistat će u novom ruhu!

Ilustracija | Foto: ZG express

Sajmište u Sesvetama, popularni “drugi Hrelić”, trenutačno je zatvoreno zbog pandemije, a kad se ponovo otvori izgledat će bitno drugačije.

Do sada je to sajmište, uz ostalo, bilo poznato i po kotlovini i odojcima na ražnju koji se okreću uglavnom u stražnjem dijelu pick-upa ili kombija, a trančiraju se vrlo “domaćinski” na drvenim daskama za meso ispod nadstrešnica koje služe kao ugostiteljski objekti.

Foto: Grad Zagreb

E, upravo tome Tržnice Zagreb odlučile su stati na kraj, piše Večernji list. Kad se vrati u pogon, ručak će se služiti iz posebnih, za to namijenjenih kućica. Ukupno 18 komada, različitih vrsta, prodajno-uslužnih kioska planira se smjestiti ondje, a pripremne su radnje već u tijeku.

Asfaltiraju se prilazni putevi budućim kućicama, kao i prostor na kojem se “vrši ostala prodaja”. Parkiralište će ostati ipak šljunčano jer u dobrom je stanju, doznaje Večernjak iz Tržnica, dok bi se i jedan sanitarni čvor, izdvojen od ugostiteljskog dijela, trebao osvježiti. Planira se i instalacija vodovoda i odvodnje.

Kiosk je projektiran u dvije varijante, A i B. Riječ je o kioscima jednakih dimenzija od 15 četvornih metara. Nosiva konstrukcija je čelična te se sastoji od čeličnog nosivog okvira s glavnim i sekundarnim krovnim, zidnim i podnim nosačima. Kiosk je na nogarima, u visini od pet centimetara, a vanjska obloga zida je drvena te manjim dijelom limena. Ima blagi, skriveni kosi krov, a podovi su opločeni keramičkim pločicama.

Prodajno-uslužna, odnosno prednja strana kioska ima ulazna zaokretna vrata te dva otklopna prozora kroz koje se preko pulta odvija usluga. Varijante se pak razlikuju u tome što B na jednoj bočnoj strani ima dodatna vrata, a obje vrste u kombinaciji su tamnosive boje i boje drveta – kako će točno kućice na sajmištu izgledati, pojašnjeno je u projektu koji je za Holding izradio Gradir d.o.o.

Za same je kioske plan raspisati natječaj što prije, a osim ovih 18, nabavit će se i njih 27 za tržnicu Sesvete. Prodajno-uslužna bit će 24, a tri će biti sanitarna.

Sve skupa trebalo bi stajati 6,7 milijuna kuna, a za plac se, osim dvije navedene varijante kioska, planiraju još dvije, koje će se razlikovati po tome što će jedna imati rolo-tende, a druga će funkcionirati kao “djelomično otvoreni natkriveni prostor”.

Moći će se ondje smjestiti prodavači odjevnih predmeta ili možda cvjećari, koji svi već godinama čekaju da radovi na tržnici konačno i počnu.

Derutna i tužna, obnovu je gotovo dočekala prije tri godine, kad je za to bio spreman i projekt. Tada je sve stalo jer on nije bio usklađen s generalnim urbanističkim planom (GUP) Sesveta.

GUP nisu mijenjali, već su se odlučili za novo arhitektonsko rješenje, koje se trebalo primijeniti 2019. godine. Ima i novca, govorili su tada iz Gradske četvrti Sesvete, ali pregovori s Gradom i Holdingom ipak su, čini se, potrajali.

Kad kiosci sad konačno i dođu, potrajati bi mogli sljedećih pola stoljeća, što je dobra, a možda i ne tako odlična vijest, uzme li se to kao datum sljedećeg uređivanja tržnice.

“Projektiranim mjerama i mjerama održavanja osiguran je propisani vijek zgrade od najmanje pedeset godina u odnosu na čelične konstrukcije sukladno zahtjevu tehničkog propisa za čelične konstrukcije”, kažu projektanti iz Gradira dodajući da je to moguće postići tek uz redovno pregledavanje i održavanje kioska.

Ističu i da se instalacije vode i struje bez problema mogu koristiti sljedećih 25 godina, dok električne grijalice vode i ugrađena armatura “imaju predviđeni rok trajanja od sedam godina”.

I sad glavno pitanje: kad će prve kućice stići na sajmište i na plac? To tek ostaje vidjeti jer, kako se navodi u dokumentaciji koja će poslužiti za raspisivanje natječaja, potreba za kioscima možda će biti i veća pa će se s tvrtkom koja će kućice osiguravati sklopiti sporazum na dvije godine, a kiosci će dolaziti sukcesivno, piše Večernji list.