Prestanite čitati vijesti, živjet ćete dulje

vijestiVijesti loše utječu na vaše zdravlje, ali postoji riješenje i za taj problem – prestanite pratiti vijesti, i posvetite se temama koje vas zanimaju i zbog kojih uživate u životu.

Razmislite malo o “ozbiljnim” vijestima i temama koje obrađuju, i s kojom svrhom. Svakodnevno vam se serviraju šokovi, doslovno sa ciljem da vam oblikuju misli, u maniri najfinijeg Inceptiona. Što više pratite vijesti, više ste informirani, barem ste uvjereni da jeste, iako ste zapravo samo potrošač koji je upio informacijski proizvod.

Potaknuti nedavno objavljenim tekstom Rolfa Dobellija u Guardianu, odlučili smo se pozabaviti temom negativnog utjecaja vijesti na, jednostavno rečeno, vaš mozak. Činjenica je da se toliko stvari dogodi u jednom danu, nemoguće je priznati vijesti koje vam se serviraju preko glavnih medija kao najvažnije događaje dana. Mainstream news agencije precizno selektiraju koji događaji dana zapravo postaju vijesti, vama ih predstave kao nešto najbitnije u datom trenutku, i uz solidnu dozu straha usmjere vaše mišljenje u njima odgovarajućem smjeru. Dugoročno, ovo može biti veoma štetno, jer počinjete svijet oko sebe objašnjavati po matrici vijesti koje konzumirate. Postajete ovisni o vijestima – a, kako je velika većina političkih i socijalnih tema premazana strahom i negativnošću, podsvjesno postajete ovisni o depresiji i pesimizmu. Um i tijelo funkcioniraju kao tim, i nakon što vam se glava napuni strahovima, toksini, hipertenzija i stres slijede, a ako su vam za savladavanje tih problema potrebni lijekovi, onda i farmaceutska industrija dobiva svoj dio kolača, a vi ste pojeli kompletan paket. Što je najgore, nakon svega, mislite da ste dobro informirani i da zato shvaćate svijet oko sebe.

Naravno, rješenje postoji, i ne morate iz korijena promijeniti svoj život, iskopčati TV, spaliti internet, utopiti radio, pobjeći iz urbanog naselja i postati pustinjak. Jednostavno, ukinite praćenje glavnih vijesti iz svakodnevnog života. Ovo se odnosi jednako na mainstream vijesti kao i na alternativne izvore, jer oboje imaju skrivene motive. Odaberite što ćete pratiti, čitajte više knjiga, obrazujte se kontinuirano. Slijedi nekoliko savjeta kako da to postignete.
Što raditi na internetu, a da to nije čitanje vijesti

Umjesto da se šopate političkim i ekonomskim vijestima, okrenite se znanosti i kulturi. U ‘modernom’ hrvatskom društvu, ovo zvuči gotovo prljavo, ali mnogo je čišće od naslova prosječnog novinskog članka.

Izvor: Idesh.net

Komentari