Preminuo povjesničar i političar Ljubomir Antić

Hrvatski povjesničar, publicist i političar Ljubomir Antić umro je u subotu u Zagrebu u 69. godini nakon dulje bolesti, izvijestila je Matica hrvatska (MH).

miroslav-antic

Profesionalnu karijeru započeo je 70-ih godina prošloga stoljeća kao novinar i urednik u Studentskom listu. Onemogućen u pisanju zbog političke nepodobnosti, usmjerio se osamdesetih prema historiografskim istraživanjima, zaposlivši se u Institutu za migracije i narodnosti Sveučilišta u Zagrebu kao znanstveni suradnik.

Aktivirao se u politici kao sudionik pokreta za stvaranje suvremene hrvatske države i to u okviru liberalne struje, najprije HSLS-a 1989. i zatim DC-a. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru (1992.-1995.) kao i Skupštini Grada Zagreba. Radio je kao ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) do umirovljenja 2000 godine.

Obnašao je, uz ostalo, dužnost predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina. Djelovao je kao član Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava (1992), bio je član saborskog Odbora za mirnu reintegraciju hrvatskih okupiranih područja (1995), član Odbora za obilježavanje 50. obljetnice bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta (1995) kao i član Komisije za pomilovanja (1996).

Devedesetih djeluje kao jedan od utemeljitelja i znanstvenih savjetnika Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”. Uz znanstveni rad usporedno je, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i poslije Hrvatskim studijima, predavao kao izvanredni profesor hrvatsku povijest XX. stoljeća.

Posljednji ispraćaj Ljubomira Antića bit će u utorak na rodnom otoku Prviću.