PREMIJERA U KAZALIŠTU KNAP: Nuspojave, scenska adaptacija humoreski Woodyja Allena

PREMIJERA U KAZALIŠTU KNAP: Nuspojave, scenska adaptacija humoreski Woodyja Allena
Foto: Press / Kazalište Knap

Kazlište Knap najavilo je premijeru svoje nove predstave Nuspojave, scenska adaptacija humoreski Woodya Allena. Bit će to prva profesionalna izvedba (dramatizacija) Woodyjevog romana na kazališnim daskama u Hrvatskoj.

Renesansno svestran, Woody Allen kultna je i jedna od najistaknutijih umjetničkih osoba našega doba. Osim što je režirao, pisao scenarije i glumio u velikom broju filmova, svoj je svestrani talent dokazao i kao vrlo uspješan pisac koji je do sada objavio mnoštvo kratkih priča, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama.

PREMIJERA U KAZALIŠTU KNAP: Nuspojave, scenska adaptacija humoreski Woodyja Allena
Foto: Press / Kazalište Knap

Njegove kratke priče danas su neizostavan dio antologija američke proze i već se desetljećima smatraju klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije.

Woody Allen višestruki je dobitnik Oscara te brojnih drugih relevantnih umjetničkih nagrada i priznanja.

U projektu nazvanom Nuspojave (po njegovoj zbirci kratkih priča “Side effects” iz 1975. godine) dramaturški je spojen čitav niz njegovih kraćih proznih i dramskih tekstova kao i odlomci scenarija već realiziranih filmova.

“Želja nam je na duhovit način poigrati se tim dramaturškim kolažom i njegovom omiljenom temom urbane otuđenosti i neurotičnog nesnalaženja tipičnog intelektualca u fluktuirajućem svijetu svakodnevice. Ispod te snažne satire Allen se bavi ključnim pitanjima urbanog egzistencijalizma filtriranog kroz prizmu crnog humora s puno simpatija za životne “luzere”. Ponekad je i s par riječi te običnom izmjenom perspektive moguće kreirati začudne svjetove na tragu Becketta, Ionesca i drugih velikih majstora kazališta apsurda. Woody Allen je zasigurno jedan od vodećih živućih sljedbenika te vrste izričaja”, stoji u najavi predstave.

Adaptacija i režija: Mario Kovač
Dramaturg: Milan Fošner
Glume: Ivan Đuričić, Jelena Perčin, Iskra Jirsak, Filip Riđički