PREMIJERA U HNK: Genijalna prijateljica ispraćena višestrukim ovacijama i oduševljenjem publike

Foto: Jovica Drobnjak

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu premijerno je izvedena dugo očekivana predstava Genijalna prijateljica svjetski poznate spisateljice Elene Ferrante, autorice čiji je identitet još uvijek nepoznat, u režiji Marine Pejnović.

Premijerna izvedba u kojoj je usdjelovalo čak 29 glumaca Drame HNK impresionirala je publiku koja je izvedbu, autorski tim i ansambl nagradila dugotrajnim aplauzom i višestrukim ovacijama.

“Za nas je danas priča Elene Ferrante i priča o našim prisutnostima u odsutnom vremenu, o bolnim fiksacijama tranzicijskog doba u kojemu se zbog duljine njegova trajanja ne uspijevamo snaći. Priča je to o neutješnosti odrastanja, o njegovoj traumatičnosti i uzbudljivosti. Priča o njima i o nama…U konačnici, priča je to i o važnosti teatra koji nam danas može, možda bolje od ikoga, ispričati takve priče za koje znamo da smo ih jednom proživjeli, a koje nikada nismo uspjeli izbrisati iz svojega ili kolektivnog pamćenja”, izjavila je intendantica Dubravka Vrgoč na popularan roman o dvjema djevojčicama na siromašnom poslijeratnom talijanskom Jugu.

Lilu igra Jadranka Đokić a Elenu Iva Mihalić. U ulogama su i Ivan Jončić, Mirta Zečević, Alen Šalinović, Vanja Matujec, Ivan Colarić, Milan Pleština, Ana Begić Tahiri, Filip Vidović, Luca Anić, Franjo Kuhar, Daria Lorenzi Flatz, Luka Dragić, Iva Jerković, Marin Stević, Zijad Gračić, Barbara Vicković, Dušan Bućan, Mislav Čavajda, Marin Klišmanić, Jelena Otašević Babić, Goran Grgić, Olga Pakalović, Tin Rožman, Ivana Boban, Silvio Vovk, Tesa Litvan i Ksenija Marinković.

Predložak su dramski adaptirali Nina Pavlović i Filip Jurjević a za kostime i scenografiju zaslužna je Zdravka Ivandija Kirigin. Skladatelj je Josip Maršić, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, videa Ivan Lušičić Liik a scenski pokret oblikovao je Pravdan Devlahović.