PREMIJER PLENKOVIĆ: Situacija je ozbiljna, Stožer priprema nove mjere

Foto: Screenshot Youtube / Vlada RH

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković rekao je da je situacija s koronavirusom vrlo ozbiljna te najavio donošenje novih mjera.

Podsjetivši da je u tri zadnja tjedna u listopadu zabilježeno udvostručenje broja zaraženih gotovo svaki tjedan, premijer je rekao da je rast sada znatni usporen.

Brojke su se tada povećavale po stopama od 80 posto do 100 posto. Posljednja tri tjedna rast se nastavio, ali se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje su poduzete. Ovoga tjedna je to otprilike 10 posto, rekao je Plenković.

Iako rast nije više velik kao u listopadu, zabrinjava i dalje, kaže premijer, što su brojke na dnevnoj razini visoke, budući da imamo u prosjeku više od 2550 zaraženih dnevno.

“Mjere su očito usporile širenje epidemije, no krivulja nije počela padati na način na koji bismo mi htjeli. Trebamo napraviti dodati napore kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sustav”, rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je da je ova situacija dovela i do većeg broja umrlih, koji je negdje iznad 35 proteklih dana, što govori dovoljno o ozbiljnosti situacije.

“Upravo zbog toga razgovarali smo jučer i prekjučer kako bi Stožer na temelju preporuka i znanstvenika i epidemiološke struke i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te svih uključenih izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život i rad na način da se smanji intenzitet i širenje epidemije”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Ponovio je da je jako važno da se svi pridržavaju mjera i nošenja maski, nerukovanja, prozračivanja prostorija, dezinfekcije, držanja distance, smanjivanje druženja.

Slična je situacija, dodao je premijer, i u drugim europskim zemljama pa će Europsko vijeće danas razgovarati o zajedničkim mjerama, te očekivanjima vezanim za potvrđivanje i verifikaciju jednog od cjepiva kako bismo onda došli u situaciju da se provede plan na kojem rade naši stručnjaci i HZJZ.

“Vremena su zahtjevna, potrebna je odgovornost i solidarnost svih naših sugrađana, stoga apeliram da pratimo preporuke i pridržavamo ih se onako kako ih donosi Stožer i kako će ih donijeti u sljedećim danima”, poručio je predsjednik Vlade.