Preduhitrite podmuklu bolest, testirajte se na celijakiju

glutenU povodu Međunarodnog dana celijakije, koji se obilježava 18. svibnja, u Zagrebu se održava “Tjedan svjesnosti o celijakiji”, a u sklopu “Tjedna” građani će se u petak 17. svibnja u Celiko centru u Tomašićevoj ulici 10, u vremenu od 10 do 16 sati, moći testirati na celijakiju.
Celijakija je česta, kronična, autoimuna bolest netolerancije na gluten, bjelančevinu koja se nalazi u žitaricama i industrijski pripremljenoj hrani, istaknuo je Marko Brinar sa Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb na konferenvciji za novinare na kojoj je najavljen “Tjedan svjesnosti o celijakiji”.
Unošenje glutena u probavni sustav izaziva oštećenje, upalu i atrofiju crijevne sluznice koja zbog toga ne može upijati hranjive tvari. Bolest ima brojne i različite oblike u kojima uopće nema tipičnih crijevnih simpotma, osobiti u odraslijoj dobi i zato je često neprepoznata.
Ranije se mislilo da se bolest javlja isključivo u dječjoj dobi i da nakon oporavka sluznice i nestanka simptoma, nestaje i celijakija, no to nije točno. Nova medicinska saznanja potvrđuju da je celijakija kronična bolest svih dobnih skupina koju doživotno treba liječiti bezglutenskom prehranom, rekao je Brinar. Napomenuo je da oko jedan posto populacije boluje od te bolesti.
Silvija Čuković Čavka sa Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb upozorila je da je 80 posto celijakije neprepoznato, pa je izuzetno važna edukacija medicinara ali i javnosti.
Celijakija je najčešća kronična bolest crijeva i u odrasloj dobi je često povezana s nastankom malignih bolesti, a u dječoj uz proljeve, povraćanje i zastoj u rastu. Dijagnoza se često postavlja gotovo 10 godina nakon pojave simptoma, jer ima vrlo različite pojavne oblike, a terapija je dosljedna bezglutenska prehrana, kazala je.
Predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju Ružica Lah upozorila je da je celijakija “okidač” brojnih drugih bolesti te da se njezinom prevencijom i one preveniraju.

Komentari