Predstavljena nova knjiga dr. Olge Carević “Snaga prijateljstva”

Predstavljena nova knjiga dr. Olge Carević “Snaga prijateljstva”

Pod pokroviteljstvom Grada Vukovara u izdanju udruge Žene u Domovinskom ratu objavljena je knjiga dr. sc. Olge Carević “Snaga prijateljstva – Izbor tekstova objavljenih od 1990. do 2014.”

Na poleđini korica knjige napisan je citat iz članka Olge Carević iz Vjesnika, 5. studenoga 1991.: „Duboko osjećam tugu za svakim izgubljenim životom i razrušenim ognjištima diljem moje hrvatske domovine. Posebice, nosim u srcu i svojoj savjesti nepravdu prema herojskom Vukovaru! I kao što je Marcel Proust rekao da glas srca jedini stiže do srca, upućujem ove riječi: Vukovaru, ljubavi moja!“

Dr. Carević se pismima u Vjesniku od prvih dana pobune srpskih terorista i ekstremista u Hrvatskoj kao osoba srpske nacionalnosti distancirala od sljedbenika te politike.

“Knjigu posvećujem s puno emocija i poštovanja građanima i gradu Vukovaru s posebnim pijetetom”, rekla je O. Carević.

“Hrvatski branitelji, među kojima je bio i sin gđe Carević, nisu išli u rat ni protiv Srba ni protiv pravoslavaca, nego zbog obrane domovine koju je napao velikosrpski agresor. Njihovi motivi bili su domoljublje i čovjekoljublje, isti motivi s kojima je gđa Carević pisala svoje članke”, rekao je predstavljajući knjigu doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

“Domovinski rat najsjajnije je razdoblje hrvatske povijesti! Tu činjenicu treba isticati i ponavljati. Možda sam subjektivan, no okolnosti u kojima se Hrvatska obranila 1991., a potom i oslobodila okupirane djelove svoga teritorija, te zajedništvo najvećeg dijela hrvatskih građana uporište su za takav zaključak”, rekao je Nazor.