Predstavljen prvi Priručnik za oboljele od raka prostate

prirucnik-rak-prostate

U Hrvatskom novinarskom društvu danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen prvi sveobuhvatni Priručnik za bolesnike s rakom prostate. Priručnik je predstavljen u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate (HDBRP), u sklopu kampanje za podizanje svijesti o toj bolesti.

Prim. mr. sc. Egidio Ćepulić, predstojnik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prosatate, naglasio je kako je rak prostate treći najučestaliji maligni tumor muškaraca, odmah poslije raka pluća i raka debelog crijeva, od kojeg je prošle godine U Hrvatskoj umrlo više od 800 muškaraca. Također je istaknuo da se rak prostate ne može prevenirati, ali da su redoviti pregledi nužni za rano otkrivanje i uspješnije liječenje.

No, kad se bolest otkrije, ističe prim. Ćepulić, vrlo je važno da oboljeli dobije sve potrebne i relevantne informacije kako bi i sam mogao sudjelovati u donošenju kvalitetnih odluka o tijeku liječenja. Upravo tomu i služi Priručnik za bolesnike, ali, ističe prim. Ćepulić, nijedna literatura ne može zamijeniti razgovor s liječnikom.

“Priručnik za bolesnike namijenjen je oboljelima od raka prostate, ali i njihovim obiteljima, koje se često vrlo teško nose s dijagnozom bolesti. U ovom se priručniku mogu naći sve informacije o dijagnostici, liječenju i mogućim posljedicama pojedinih načina liječenja, ali se svaki oboljeli treba savjetovati sa svojim liječnikom, koji najbolje može procijeniti stanje i rizike te dobrobiti svakog oblika liječenja“, zaključuje prim. Ćepulić.

Na konferenciji je predstavljena i internetska stranica Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate www.hdbrp.hr koja, uz priručnik, predstavlja kvalitetan izvor provjerenih informacija o bolesti.

Prim. Ćepulić najavio je da će HDBRP, u sklopu kampanje Sve za njega, održavati redovita predavanja po zagrebačim kvartovima s ciljem podizanja svijesti o raku prostate i direktnog kontaktima s građanima kojima će liječnici biti dostupni za sva pitanja. Tako je u četvrtak održano predavanje u MZ Zapruđe. Cilj je HDBRP da takva edukativna predavanja u budućnosti održe po cijeloj Hrvatskoj.

O priručniku, simptomima, dijagnozi i liječenju raka prostate govorili su i prof. dr. sc. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, voditelj Referentnog centra za urogenitalne tumore, predsjednik Hrvatskog androloškog društva, te dr. sc. Marija Gamulin, v. d. voditeljice Odjela za urogenitalne tumore, Klinika za onkologiju. Dubravko Šimenc, pak, ambasador je kampanje Sve za njega. (M. Petković)

Foto: Press

Komentari