Predstavljen projekt revitalizacije i energetske obnove Donjeg grada

Grad Zagreb predstavio je danas zastupnicima Skupštine Grada Zagreba rezultate i buduće aktivnosti prve faze projekta Revitalizacija i energetska obnova Donjeg grada.

prezentacija-svaljek

Dugoročni ciljevi projekta uključuju obnovu 10% zgrada na području Donjeg grada do 2020. godine te 30% do 2030. godine, ali također i proširenje programa na cjelokupno područje Grada Zagreba. U tu svrhu predviđena je uspostava trajnog i sveobuhvatnog financijskog mehanizma u obliku revolving fonda pod nazivom Fond za razvoj Grada Zagreba – FORA, a također i uspostava gradske ESCO tvrtke, a što se planira do sredine 2016. godine.

Projekt je pokrenut u ožujku 2014. godine, a do sada su izvršene pripremne aktivnosti za pokretanje investicija, a što uključuje sljedeće:

– Utvrđivanje tehničkih smjernica za provođenje revitalizacije i energetske obnove, investicijskog potencijala i analize mogućih energetskih i financijskih ušteda;
– Identifikacija, strukturiranje i razrada financijskog mehanizma za poticanje revitalizacije i energetske obnove;
– Izrada prijedloga zakonskog i institucionalnog okvira za sprečavanje vandalskog grafitiranja;
– Izrada komunikacijske strategije;
– Priprema revitalizacije i obnove 2 pilot bloka.

Navedene aktivnosti proveo je stručni tim pod koordinacijom Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, kojoj je Grad Zagreb jedan od osnivača, a također su bili uključeni i suradnici iz više gradskih ureda, stručnjaci s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomskog instituta Zagreb, Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva, tvrtke Arhivanalitika te pravni stručnjaci iz nekoliko odvjetničkih ureda. Na temelju rezultata pripremnih aktivnosti tijekom 2015. godine planirano je pokretanje obnove zgrada u sklopu dva pilot bloka i to:

– Pilot blok Medulićeva – Klaićeva – Kačićeva – Prilaz Gj. Deželića,
– Pilot blok Cesarčeva – Vlaška – Bakačeva.

Pokretanjem projekta Revitalizacija i energetska obnova Donjeg grada, Grad Zagreb svrstao se uz bok većini europskih metropola koje također provode slične programe, a suradnju na projektu i podršku najavili su Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) te Europska investicijska banka (EIB).

Ovaj projekt odgovor je Grada Zagreba na vidljivi problem zapuštenosti gradske jezgre (stare instalacije, loše stanje vanjskih ovojnica i drvenarije, neuređeni zajednički prostori – tavani, podrumi, stubišta) uslijed čega pada potražnja za stambenim prostorom, a vrijednost mu opetovano pada. Zapuštenost stare gradske jezgre dovodi do smanjene posjećenosti od strane samih stanovnika grada, a posljedično pada promet i u trgovinama, ugostiteljskim objektima i lokalima – kupovine se obavljaju u trgovačkim centrima na periferiji.

Grad Zagreb na ovaj način u cjelosti gubi na atraktivnosti kao turistička destinacija, jer turisti su u pravilu zainteresirani za razgledavanje povijesnog središta grada. Ukoliko je sam centar metropole zapušten i bez sadržaja, postoji opasnost da turisti za njega izgube zanimanje. Obnova zgrada jedna je od bitnih tema i velikih potencijala energetske politike EU-a i vodećih zemalja za razdoblje do 2050.