Predstavljen priručnik “Upravljanje gradom Zagrebom”

hrzenjak-knjigaU Staroj gradskoj vijećnici danas je promovirana knjiga Juraja Hrženjaka “Upravljanje gradom Zagrebom, grad Zagreb 28. metropola Europske unije”.
Riječ je o informativno – instruktivnom priručniku posvećenom Borisu Špremu, preminulom predsjedniku Hrvatskog sabora i Gradske skupštine Grada Zagreba čiji je sin Damjan također prisustvovao svečanoj promociji.
O priručniku i autoru, dobitniku Nagrade Grada Zagreba u 2011., u superlativima, s poštovanjem i zahvalnošću govorili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević i dr. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autor je, složni su svi govornici, uvaženi poznavatelj i istraživač lokalne i regionalne samouprave u Zagrebu i Hrvatskoj, a u danas predstavljenom priručniku sažeto je svjedočenje o jednom važnom segmentu zagrebačke povijesti.
Priručnik prati upravljanje Zagrebom i Gradecom 1094/1242 – 1850., upravljanje i samoupravljanje od 1850. do 1990., a posebno detaljno analizira i prikazuje upravljanje Zagrebom od 1990. do 2000 i funkcioniranje obnovljene mjesne samouprave u Zagrebu 2000.-2012.
Kako je u predgovoru napisao gradonačelnik Bandić, Priručnik je svjedočenje o dugoj urbanoj povijesti Zagreba, upravljanju gradom i demokratskim vrijednostima koje su zastupali građani Zagreba, među kojima se izdvajaju sloboda, multikulturalnost i pravednost.
Autor jednostavno kaže kako je Zagreb naš dom, u njemu su naši prijatelji. U predgovoru, također, piše i to da je Priručnik napisan u prigodi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, pa uz praćenje zagrebačke povijesti sadrži načela i norme Europske povelje o lokalnoj samoupravi i ustavnu regulaciju lokalne samouprave sadržane u Ustavu RH.
Priručnik je tiskan u 5000 primjeraka u nakladi Uprave Grada Zagreba.