Predstavljen prijedlog Programa cjelovite obnove povijesne jezgre Grada Zagreba

Predstavljen prijedlog Programa cjelovite obnove povijesne jezgre Grada Zagreba
Foto: Zagreb.hr

U povodu druge obljetnice zagrebačkog potresa, danas je u Staroj gradskoj vijećnici predstavljen prijedlog Programa cjelovite obnove povijesne jezgre Grada Zagreba.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je istaknuo da je zakonska obveza Grada da ima takav dokument.

“Kada smo došli na vlast provjerili smo što se činilo po tom pitanju, te je cijeli Program složen kao vizija, ne samo za konstruktivnu obnovu povijesne jezgre, već za svaku moguću obnovu”, rekao je.

Istaknuo je da je centar Zagreba srce grada koje treba biti živo, a ovaj dokument predstavlja viziju tog centra.

“Ne želimo da je središte grada samo za turiste, niti mrtvo jer u njemu nitko ne živi. To se dogodilo u brojnim europskim i svjetskim metropolama i sada prijeti gradu Zagrebu, upravo zbog nedovoljno brze obnove. Ljudi su otišli iz centra, a ako se ne krene s obnovom, postoji mogućnost da se neće ni vratiti, a ti će se stanovi pretvoriti isključivo u apartmane. To se Zagrebu ne smije i neće dogoditi. Mi ćemo napraviti apsolutno sve što je u našoj moći da se to ne dogodi”, poručio je gradonačelnik.

Naglasio je da obnova povijesne jezgre uključuje energetsku obnovu, zelenu obnovu kao i obnovu prometa. Radi se o procesu kojeg je započeo Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba. Dokument se temelji na radu desetak studija i u tom smislu je početak javne i društvene rasprave. Gradonačelnik je pozvao sve stručnjake i građane da se uključe u razvoj tog dokumenta.

Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine je rekao da ovaj dokument sadrži smjernice kako ne samo obnoviti zgrade u centru Zagreba, nego kako u idućih nekoliko desetljeća unaprijediti kvalitetu života u gradskoj jezgri, smanjiti prometne gužve, obnoviti komunalnu infrastrukturu te povećati zelene površine. Dodao je da se radi o promišljenoj viziji koja uključuje ekološke i energetske komponente te sadržaje koji će popuniti grad i vraćati građane u njega.

Program cjelovite obnove povijesne jezgre Zagreba nalazi se i u javnoj raspravi kako bi svi Zagrepčani mogli dati svoje mišljenje, pohvale i kritike.