Predstavljen poslovni plan Zagrebačkog holdinga, spominju se otkazi, komecijalizacija, prodaja imovine...
Foto: Screenshot Facebook

Predstavljen je poslovni plan Zagrebačkog holdinga za 2022. godinu. Nova si je uprava postavila ambiciozne ciljeve – nakon 587 milijuna kuna neto gubitka u prošloj, već u ovoj godini planiraju ostvariti pozitivan rezultat.

Prvi izazov s kojim će se susresti uprava dugovi su koji dolaze na naplatu – 1,3 milijarde kuna kredita koji dospijevaju ove godine, te obveznice u vrijednosti od 2,3 milijarde kuna koje dospijevaju sredinom 2023. Kako bi u tome uspjeli, morat će provesti više istovremenih mjera, javlja HRT.

“To uključuje već najavljene mjere promjene modela gospodarnje otpadom, ali i mjere nužnog smanjenja broja administrativnog osoblja. Druga mjera je povećanje prihoda. To uključuje komercijalizaciju i prodaju imovine, uspostavljanje efikasnog sustava kontrole naplate”, rekao je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

Plan je predstavljen i sindikatima, koji ističu kako nisu saznali previše o detaljima, ali i da je plan dobar – ako se sve navedeno u njemu i ostvari.

“Jedan broj nagomilanih kadrova zadnjih nekoliko godina koji nisu niti došli raditi u Holding nego primati plaću i ako to žele riješiti – svako razuman u Gradu Zagrebu će se složiti s tim. Međutim, najveći problem je pad prihoda zadnjih nekoliko godina i to je stvarno zabrinjavajuće”, rekao je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

Hoće li i kako uprihodovati dodatnih čak 150 milijuna kuna do kraja godine, zasad ne možemo znati. No, izgledno je da će bez zaposlenja ostati 760 ljudi, i to uglavnom u administraciji – gdje sada radi čak 27% svih zaposlenika Holdinga.

“Svaka podružnica ima svoje računovodstvo, ima svoje pravne poslove, ima svoju javnu nabavu. A cijela poanta i svrha Holdinga je da se to objedini i centralizira kako bi došli do veće efikasnosti. To se nije dogodilo, međutim s ovim planom se to počinje događati”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

U nekim bi podružnicama bez posla moglo ostati i do 60% zaposlenih u administraciji. Uz to, Holding je planirao i investicije, od kojih su najveće 150 milijuna kuna za obnovu vodovodne mreže i 40 milijuna za nova vozila i opremu Čistoće.