Predstavljen humanoidni robot “Viktorija”, novi promotor turističke ponude Zagrebačke županije

Predstavljen humanoidni robot "Viktorija", novi promotor turističke ponude Zagrebačke županije
Foto: Zagreb.hr

Pilot projekt humanoidnog robota Viktorija kao i način na koji robotska tehnologija, vođena promjenom potrošačkih navika, transformira turizam, predstavljeni su danas u Turističkom informativnom centru zagrebačke zračne luke. 

Viktorija gostima pruža virtualnu šetnju (360 stupnjeva) kroz Zagrebačku županiju, kroz njezine prirodne ljepote i kulturne znamenitosti. Kroz panoramske fotografije daje uvid u turističke destinacije gradova i općina, eno i gastro odredišta, biciklističke rute…

Gostima, posebno onima koji žele ‘iskusiti’ nova turistička odredišta, pruža personalizirano iskustvo putovanja.

Viktorija je ‘nova pomoćnica’ Turističke zajednice Zagrebačke županije, čijom je inicijativom i pokrenut pilot projekt humanoidnog robota, kao jednog od najuzbudljivijih tehnoloških dostignuća u turističkoj industriji posljednjih godina. 
  
Predstavljanju Viktorije  prisustvovala je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić. Čestitajući upravi i svim djelatnicima zračne luke i TZZŽ na kontinuiranom podizanju kvalitete poslovanja zamjenica Majić je pozdravila pilot-projekt, kao jedan od projekata koji će modernizacijom nadograditi kvalitetu usluge.

“Drago mi je što smo učinili prvi korak k robotizaciji usluga u zagrebačkoj zračnoj luci čime uspješno slijedimo svjetske trendove uvođenja i širenja spektra usluga koje obavlja umjetna inteligencija. Ovim smo pomakom učinili veliki korak u personalizaciji usluge posjetiteljima, koji se već pri prvom dodiru sa Zagrebom mogu osjećati dobrodošlo. Naravno, usprkos digitalizaciji i robotizaciji usluga u turizmu ne smijemo zaboraviti da su nositelji kvalitetne usluge ljudi, a Zagrepčani, Velikogoričani i svi građani Zagrebačke županije su odvujek bili poznati po srčanosti i gostoljubivosti koji su temeljni čimbenici uspješnosti turizma”, rekla je Olivera Majić.

“Prepoznali smo mogućnosti humanoidnog robota, koji u svijetu već mijenja ‘lice turističke industrije’. On čini turizam dostupnijim, a ujedno svakom turistu pruža jedinstveno iskustvo putovanja”, izjavila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Konferenciji za medije prisustvovao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te predstavnici Zračne luke.

Interakciju s turistima Viktorija ostvaruje glasom, pokretom i tekstom, pružajući im tako više vrsta ekspresije.

U prizemlju putničkoga terminala Zračne luke Franjo Tuđman putnicima će informacije o Zagrebačkoj županiji i o bogatoj turističkoj ponudi “zelenog zagrebačkog prstena” nova djelatnica Viktorija pružati do kraja prosinca.

Komentari