Predstavljanje knjige “Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća” dr. Ive Goldsteina

Dr. Ivo Goldstei: “Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća”
Foto: Press

Nova knjige povjesničara dr. Ive Goldsteina, “Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća”, bit će predstavljena u srijedu, 4. ožujka, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5). Početak promocije je u 19.30 sati.

Osim autora, o knjizi će govoriti povjesničar Goran Hutinec i Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, posebni izaslanik generalnog tajnika UN-a te savjetnik bivših hrvatskih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

Od kada se Hrvatska osamostalila u javnosti vode se žučne rasprave o nekim od najvažnijih događaja njene recentne povijesti i o ličnostima koje su tu povijest stvarale. Oko tih događaja i tih ličnosti društvo se žestoko podijelilo, o njima se iznose sasvim oprečne ocjene i mišljenja, a to je potaklo istaknutog hrvatskog povjesničara Ivu Goldsteina da napiše knjigu u kojoj je argumentirano objasnio što je o tim događajima i ličnostima povijesna istina, a što su lažni mitovi i podmetnute interpretacije.

Između ostaloga Goldstein u knjizi odgovara na pitanja jesu li se, kad je 1918. Hrvatska ušla u Jugoslaviju, Hrvati ponijeli kao “guske u magli”, je li Jugoslavija za Hrvatsku bila tamnica naroda ili idealan državni okvir, kada je počeo partizanski ustanak u Hrvatskoj – 22. lipnja ili 27. srpnja 1941., jesu li Bleiburg i križni put bili zaslužena kazna ili zločinački pokolj, je li Jasenovac bio samo radni logor ili je bio i logor smrti, je li Tito radio za Hrvate ili protiv njih, je li Herceg-Bosna zaštitila ili upropastila Hrvate u Bosni i Hercegovini, je li Franjo Tuđman otac domovine ili samo otac ovakve Hrvatske?

Kroz odgovore na ta i slična pitanja, Goldstein analizira najintrigantnije teme koje izazivaju te javne rasprave i nastoji objasniti tijek moderne hrvatske povijesti.

O autoru:

Ivo Goldstein (1958.) različitim aspektima hrvatske povijesti 20. stoljeća bavi se od sredine devedesetih. Napisao je dvadesetak knjiga i dvjestotinjak znanstvenih i stručnih radova.
Bio je hrvatski veleposlanik u Francuskoj i pri UNESCO-u (2013.–2017.), te predsjednik Savjeta Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pročelnik Odsjeka za povijest i predstojnik Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta.
Dobitnik je Nagrade grada Zagreba 2005. godine za ukupni znanstvenoistraživački doprinos te posebno za knjigu “Židovi u Zagrebu 1918-1941.”.
Odlikovan je 2007. godine Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za ukupni znanstveni doprinos.