Istraživanje: Poznati jeftini lijek za čak 50 posto smanjuje razvoj raka dojke

breast_cancer_pink_ribbon_450x300Anastrozol, poznati lijek koji se može naći u svim lijekarnama, može smanjiti razvoj raka dojke za više od 50 posto, efikasniji je, jeftiniji i ima manje nuspojava od lijekova koji se trenutno koriste za prevenciju i liječenje ove vrste tumora, pokazalo je novo istraživanje. Studija, objavljena u uglednom časopisu Lancet, provedena je na uzorku od 4.000 žena. Anastrazol djeluje tako da zaustavlja stvaranje hormona estrogena koji potiče razvoj više od 80 posto rakova dojke, piše Tportal.

Na temelju novih rezultata lliječnici su pozvali čelnike zdravstvenih sustava da razmotre mogućnost da se ženama ponudi kao prevencija, a ne samo kao lijek.

U nekim zemljama se za sprječavanje razvoja raka dojke već koriste tamoksifen i raloksifen koji također zaustavljaju aktivnosti estrogena. Međutim, oni povećavaju opasnost od raka maternice, tromboze i potiču tzv. valunge. Inhibitori aromataze, poput anastrozola, blokiraju stvaranje estrogena, a ne njegovo djelovanje kada je već jednom stvoren.

Istraživanje koje su proveli stručnjaci s Queen Mary Universityja u Londonu pratilo je u razdoblju od oko pet godina žene koje su imale visoki rizik obolijevanja od raka dojke na temelju obiteljske povijesti bolesti. Kod 2000 žena koje nisu bile podvrgnute tretmanu zabilježeno je 85 slučajeva raka dojke. U drugoj skupini iste veličine koja je uzimala lijek utvrđeno je 40 slučajeva oboljenja i to bez nuspojava.

Voditelj istraživanja prof. Jack Cuzick za BBC je rekao da je to uzbudljiv trenutak jer je rak dojke najčešći oblik raka kod žena. Ovaj lijek je djelotvorniji od prijašnjih poput tamoksifena, a što je važno, ima i manje nuspojava, kazao je.

Jedini nedostatak anastrozola jest taj što ne može spriječiti stvaranje estrogena u jajnicima pa je učinkovit tek nakon menopauze. Tamoksifen djeluje i prije i nakon menopauze jer blokira aktivnosti estrogena i nakon što je stvoren.

U Hrvatskoj od raka dojke godišnje umre oko 900, a oboli oko 2.500 žena. Rizik je veći kod žena čije su majke, sestre ili tetke imale karcinom dojke. Druga osobito rizična skupina su žene koje dugo koriste hormonsku terapiju.

Na našem tržištu, među ostalima, postoji Plivin anastrozol koji je na listi je HZZO-a. Naši lijekarnici kažu da se ne može kupiti bez recepta, već samo po preporuci stručnjaka poput onkologa, na temelju dijagnoze. Cijena mu je, ako ne ide preko HZZO-a, 360 kn po kutiji u kojoj ima 28 tableta od 1 mg. Ovisno o dijagnozi uzimaju se dvije do tri pilule dnevno.