Poznati hrvatski emigrant Zvonko Bušić ubio se Rovanjskoj kod Zadra

Zvonko Bušić, poznati hrvatski politički emigrant, ubio se u svojoj kući u Rovanjskoj kod Zadra pet godina nakon što je pušten iz američkog zatvora.

zvonko-busic-630

Prema informacijama do kojih su mediji uspjeli doći. ubio se jutros oko 6 sati hicem iz pištolja u svojoj kući u Rovanjskoj, u Zadarskoj županiji.

Njegova supruga je kako se doznaje iz policijskih izvora oko 6 sati ujutro nešto čula, no nije shvatila da je to pucanj. Oko 7 sati ga je pronašla u kupaonici.

U ime obitelji Zvonka Bušića novinarima se obratio njegov prijatelj Dražen Budiša koji je u Rovanjsku stigao jutros s Murtera.

“Zvonko je napisao dva oproštajna pisma, supruzi, rodbini, prijateljima i Hrvatima u kojima ih moli za oprost zbog onoga što je jutros učinio, jer više nije mogao izdržati. Na jednom mjestu u pismu kaže da više nije mogao živjeti u Platonovoj pećini”, rekao je Budiša.

Dodao je kako je “očito sanjati slobodnu Hrvatsku uz sve nevolje bilo lakše nego izdržavati hrvatsku zbilju”.

Budiša je više puta ponovio da je Zvonko Bušić bio “iznimno dobar čovjek”.

Bušić je u američkom zatvoru proveo 32 godine zbog otmice zrakoplova i podmetanja eksplozivne naprave u jednoj njujorškoj željezničkoj postaji.

Zbog otmice putničkog zrakoplova sa 76 putnika na letu od New Yorka do Chicaga u rujnu 1976., kojom je htio upozoriti svijet na položaj Hrvatske u Jugoslaviji, i pogibije policajca prilikom deaktivacije bombe koju je ostavio u pretincu njuorške podzemne željeznice, Bušić je 1977. u Americi osuđen na doživotni zatvor.

Pomilovan je u srpnju 2008. kada se vraća u Hrvatsku.

Njegova supruga Julienne proglašena je krivom za otmicu i iz zatvora je puštena devedesetih.

Nakon povratka Bušić se politički angažirao kroz stranku HSP dr. Ante Starčević, a zatim kroz udrugu ‘Hrvatski plamen’. U kolovozu 2011. objavio je da se povlači jer nije uspio u naumu ujedinjavanja domoljuba i izgradnji politički relevantne fronte.