Potpisani kolektivni ugovori u Zagrebačkom holdingu i ZET-u

Foto: Zagrebački holding

Pregovarački odbori Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i reprezentativnih sindikata potpisali su danas kolektivne ugovore s kojima se u sljedeće tri godine osigurava povećanje materijalnih prava radnika, socijalni mir i stabilnost poslovanja.

„Rezultat iscrpnih, no konstruktivnih pregovora je konačan dogovor oko ključnih točaka i potpisivanje Kolektivnog ugovora“, istaknuo je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, koji je potpisao Kolektivni ugovor. „Cilj pregovora bio je dati jasnu poruku kako Grad Zagreb cijeni radnike koji su zaposleni u trgovačkim društvima u njegovom vlasništvu te im sukladno tome i povećava materijalna prava.“

Kolektivni ugovori će se primjenjivati do 31. ožujka 2026. godine, što će omogućiti Upravama trgovačkih društava neometani fokus na unaprjeđenje poslovnih procesa, povećanje unutarnje učinkovitosti i podizanje kvalitete usluge građanima.

„Pregovori su vođeni uzimajući u obzir trenutno stanje u društvu, inflaciju i ekonomske prilike koje utječu na materijalna prava radnika, vodeći se dobrobiti radnika koji su zaslužni za obavljanje usluga nužnih za redoviti život i funkcioniranje grada, pri čemu je važno da se usluge pružaju na najvišoj mogućoj razini kako bi građani osjetili razliku u kvaliteti“, naglasio je Marko Bogdanović, direktor ZET-a, potpisnik Kolektivnog ugovora.

U ime sindikata, Kolektivni ugovor za Zagrebački holding potpisali su Sindikat Čistoća Zagreb (Mirjana Kaltak), Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (Zdravko Stoilković), Sindikat komunalnih radnika Hrvatske (Davor Bučar), Novi sindikat (Ivica Blažević), Nezavisni sindikat radnika Zagrebparking (Darko Kleinberger), Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb (Dražen Jović), Sindikat hrvatskog vozača (Mario Pavić), Sindikat prometa i veza Hrvatske (Dragan Borac), Sindikat vozača i prometnih radnika Zagrebparking (Ivica Andjel). U ime sindikata, Kolektivni ugovor za ZET potpisali su Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a (Anto Jelić) i Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb (Dražen Jović).

Kolektivni ugovori uključuju povećanje osnovice plaće od 1. siječnja za 5%, a od 1. srpnja za dodatnih 3%, povećanje fiksnog dijela mjesečnog dodatka na plaću kojim najviše dobivaju radnici s najnižim primanjima, te povećanje neoporezivih materijalnih prava. Ispravit će se i dugogodišnji problem neusklađenosti koeficijenata radnih mjesta te dodataka za uvjete rada za poslove iste ili slične složenosti.

Grad Zagreb, trgovačka društva Zagrebački holding i ZET, te sindikati koji djeluju unutar navedenih društava, socijalni su partneri koji njeguju korektan i konstruktivan dijalog. Zahvaljujemo svim sindikatima uključenim u proces kolektivnih pregovora, uz uvjerenje da su potpisani Kolektivni ugovori zalog za daljnju uspješnu suradnju.