Porezna uprava oglasila se o cijenama hrane u Hrvatskoj i Sloveniji

Foto: Pixabay

Porezna uprava na svojoj je web stranici oglasila o porezu na hranu u Sloveniji i Hrvatskoj, a objava nosi naslov “Ispravak netočnih tvrdnji gospodina dr.sc. Damira Novotnya objavljenih u emisiji RTL danas od 7. siječnja 2023”.

U objavi stoji:

“Radi istinitog i potpunog informiranja javnosti povodom netočnih tvrdnji gospodina dr.sc. Damira Novotnya izrečenih u emisiji RTL Danas od 7. siječnja 2023. u kojoj kaže kako ‘Slovenija ima niže porezno opterećenje većine proizvoda dnevne potrošnje i osnovna stopa PDV-a je niža nego u Hrvatskoj, a posebno su niže stope PDV-a koje se odnose na prehrambene proizvode koje su 9,5 posto, dakle značajno niže nego u Hrvatskoj’, skrećemo pažnju kako je u Republici Hrvatskoj na prilično širok spektar osnovnih prehrambenih proizvoda stopa PDV-a snižena na 5% dok je u Republici Sloveniji stopa PDV-a na te proizvode gotovo dvostruko viša i iznosi 9,5%.

U Republici Hrvatskoj PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5% na isporuke sljedećih dobara:

* sve vrste kruha,
* sve vrste mlijeka (kravlje, ovčje, kozje) koje se stavlja u promet pod istim nazivom u tekućem stanju, svježe, pasterizirano, homogenizirano, kondenzirano (osim kiselog mlijeka, jogurta, kefira, čokoladnog mlijeka i drugih mliječnih proizvoda), nadomjestke za majčino mlijeko,
* dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu,
* jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla, maslac i margarin,
* isporuku živih životinja: goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva,
* isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda od: goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva,
* isporuku svježih ili rashlađenih kobasica i sličnih proizvoda od mesa, mesnih klaoničkih proizvoda ili krvi,
* isporuku žive ribe,
* isporuku svježe ili rashlađene ribe, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka,
* isporuku svježih ili rashlađenih rakova
* isporuku svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, uključujući mahunasto suho povrće,
* isporuku svježeg i suhog voća i orašastih plodova,
* isporuku svježih jaja peradi, u ljusci,
* proizvode koji se pretežito koriste kao hrana za životinje, osim hrane za kućne ljubimce.

Unatoč tome, iako je u Republici Sloveniji stopa PDV-a na primjerice jaja gotovo dvostruko viša nego u Republici Hrvatskoj, u prilogu je istaknuto kako je cijena jaja u Hrvatskoj viša nego u Sloveniji. Naime, na cijene proizvoda u maloprodaji utječe niz čimbenika, a porez je samo jedan od njih.”