Pomozite NASI da pronađe asteroide koji prijete Zemlji

Američka svemirska agencija NASA pozvala je astronome amatere, znanstvenike i sve građane koji su voljni da im pomognu u praćenju kretanja asteroida koji prijete da bi svojim ulaskom u Zemljinu orbitu mogli opustošiti ovaj planet.

asteroid

Naime, NASA uspijeva pratiti 95 posto najvećih svemirskih tijela koji će proći pokraj Zemlje, no trebaju pomoć kako bi uspjeli pronaći i „držati na oku“ baš svaku prijetnju koja našoj civilizaciji prijeti iz svemira. Većina tih prijetećih asteroida površinom je veća od kilometra, a jedan takav prije 65 milijuna godina   prouzročio je nestanak dinosaura.

Stotinjak astronoma amatera već je uključeno u pomoć astronomima iz NASA-ina programa za objekte bliske Zemlji. Koristeći se svjetlosnom analizom svemirskih stijena, oni sastavljaju slike tih objekata kako bi se utvrdila njihova obilježja, rekao je Jason Kessler iz NASA-ina programa. Kako raste broj otkrivenih asteroida, povećava se i NASA-ina potreba za pomoći građana, dodao je.

Iz NASA-e upozoravaju da čak i manje svemirske stijene mogu biti opasne, i to bez obzira na to udare li u Zemlju. Naime, meteorska kiša uzrokovana raspadom jednog meteora koja je u veljači pogodila slabo naseljeno područje Čeljabinska na Uralu ozlijedila je gotovo tisuću osoba. Prema izjavama   svjedoka, prozori su pucali, kuće su se tresle, a telefoni su prestali raditi.

Još jedna svemirska stijena, promjera 46 metara, prohujala je u veljači pokraj Zemlje na udaljenosti od samo 28 tisuća kilometara, što je bio najbliži prolazak asteroida u posljednjih 15 godina otkad znanstvenici rutinski prate njihovo kretanje.

NASA je također objavila zahtjev za informacijom (RFI) koja poziva industriju i potencijalne partnere da ponude ideje o ostvarenju NASA-ina cilja lociranja, preusmjeravanja i istraživanja asteroida, kao i u pronalasku plana za djelovanje. RFI je otvoren 30 dana, a odgovori će se koristiti kako bi pomogli razviti javni angažman i radionice koje bi se trebale održati u rujnu.

Najavljeni su i planovi hvatanja malih asteroida, njihova preusmjeravanja u stabilnu orbitu i slanja astronauta koji bi ih proučavali već 2021. godine.