Policija ulovila Litvanca koji je u Novom Zagrebu provaljivao u automobile i krao – volane!

Policija ulovila Litvanca koji je u Novom Zagrebu provaljivao u automobile i krao volane
Foto: PU zagrebačka

Zagrebačka policija uhitila je 25-godišnjim državljaninom Republike Litve zbog sumnje da je na području Novog Zagreba počinio niz provala u osobne automobile.

Sumnja se da je 25-godišnjak tijekom svibnja ove godine na području Novog Zagreba provalio u dva osobna automobila marke VW Passat, jedan osobni automobil marke BMW X5, dva osobna automobila marke Mercedes te tri osobna automobila marke VW Golf.

Dolaskom do vozila, jednostavno bi razbio staklo da bi potom iz četiri vozila u koja je provalio otuđio volane dok je u ostalim slučajevima otuđio i CD punjač, radijski displej s navigacijom, sunčane naočale, multimedijalni autoradio s odvojenim dijelom za USB i DVD, multimedijalni uređaj sa zaslonom osjetljivim na dodir te višenamjenska kliješta.

Također se sumnja da je tijekom svibnja 2021. godine, ponovno u Novom Zagrebu, provalio u osobni automobil marke Renault Megane, ali je odustao od daljnje namjere dok je nakon provale u osobni automobil marke Audi A3 iz njega pokušao otuđiti volan, međutim u toj namjeri nije uspio pa se udaljio.

Nadalje, na području Trnja je također, sumnja se, u svibnju 2021. godine s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, provalio u osobni automobil marke Audi A3 i iz njega otuđio volan.

Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici su na Rudeškoj cesti obavili pretragu prostorija kojima se osumnjičeni koristio, kao i osobnog automobila kojim se koristio te su pronašli specijalni alat za provaljivanje, novac, mobitel, raznu dokumentaciju i ostalo.

Ujedno su policijski službenici tijekom kriminalističkog istraživanja pronašli te uz potvrde o privremenom oduzimanju predmeta oduzeli dva volana, dvije kontrolne jedince, jedan radio uređaj i jedan ekran.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima zasad je neutvrđena, cijeni se većom.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

Proteklih dana mediji su izvještavali neobičnim provalama u automobile u Novom Zagrebu. Objavljeno je tako da su u samo jednoj noći lopovi su iz četiri automobila ukrali volane.

Stručnjaci su ubrzo dali objašnjenje tog novog “trenda”.

“U volanima se nalazi vrlo vrijedna koja stradava prilikom svakog manjeg sudara, a to je zračni jastuk ili airbag. Da biste ponovno ugradili takav jastuk u volan, taj dio košta najmanje 1000 eura ovisno o automobilu i vrsti tog airbaga, njegovoj sofisticiranosti, ali to je vrlo vrijedan dio koji sad na autu čini čak 10 do 20 posto vrijednosti”, izjavio je za RTL glavni urednik magazina Auto motor i sport Kristijan Tićak.