Policija provela nadzor autoškola u Zagrebu, utvrđeni su brojni prekršaji i nedostaci na vozilima!

Ilustracija | Foto: Freepik

Jučer i prekjučer, 21. i 22. studenoga 2023. na području Policijske uprave zagrebačke provedene su ciljane akcije “Nadzor rada autoškola” i “Nadzor tehničke ispravnosti vozila”.

Tijekom provedbe akcija obavljen je pojačani nadzor vozila autoškola i instruktora vožnje koji osposobljavaju kandidate za vozače kao i nadzor tehničke ispravnosti vozila u cilju smanjenja sudjelovanja u prometu neispravnih, neregistriranih, tehnički nepregledanih i neosiguranih vozila te vozila koji stvaraju buku na vozilu ili imaju “opasne nedostatke na vozilima” odnosno nadogradnje i preinake koje nisu u skladu s Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama i Pravilnikom o homologaciji vozila, a sve u cilju povećanja sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu, objavila je Policijska uprava zagrebačka.

Nadzorom je obuhvaćeno 49 vozila autoškola u kojima se osposobljavaju kandidati za vozače kojom prilikom su uočene nepravilnosti u radu 13 instruktora vožnje, jednog stručnog voditelja, jedne odgovorne osobe u pravnoj osobi i jedne pravne osobe, a utvrđeno je ukupno 16 prekršaja koji se svi odnose na nestručno obavljanje poslova odnosno neobavljanje u skladu s propisima.

Također, prilikom nadzora tehničke ispravnosti vozila kontrolirano je ukupno 136 vozila, a utvrđen je ukupno 21 prekršaj po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama od kojih se 11 prekršaja odnosi na neispravne uređaje na vozilu, opremu, nepoštivanje najveće dopuštene mase, osovinsko opterećenje i drugo. Devet se prekršaja odnosi na istek prometne dozvole te jedan na neodjavljivanje vozila u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole. Utvrđen je jedan prekršaj po Zakonu o obaveznom osiguranju u prometu i devet prekršaja po Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Za vrijeme akcije, na izvanredni tehnički pregled upućena su dva vozila te su zbog tehničke neispravnosti oba isključena iz prometa.