Policija apelira na vozače mopeda i motocikala: Nosite kacige i oprezno na cestama!

motori na cestiVozači mopeda i motocikala prošle su godine sudjelovali u ukupno 472 prometne nesreće. U njima je ukupno poginulo sedam osoba, što je upola manje nego godinu ranije, kaže Viktor Forjan iz zagrebačke policije. Pritom poziva vozače da poštuju prometne propise. Stoga iz zagrebačke policije apeliraju na vozače mopeda i motocikala, koje je lijepo vrijeme izmamilo na ulice, da budu oprezni u prometu i podsjećaju na crnu statistiku.

„Napomenut ću da vozači mopeda i motocikala, kao i njihovi putnici, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Jasno je da će nam nadzor mopedista i motociklista i ove godine biti jedan od prioriteta prilikom nadzora prometa“, istaknuo je Forjan.

Nesreće s teškim posljedicama se najčešće događaju zbog nekorištenja zaštitne kacige, neprilagođene brzina i oduzimanja prednosti drugih vozača.

„Vozači mopeda i motocikala su jedna od najranjivijih sudionika u prometu, što potvrđuje podatak da je u prometnim nesrećama u kojima sudjeluju ta vozila poginulo 11 posto od ukupnog broja poginulih“.

Zagrebačka policija također je objavila najugroženije prometnice i raskrižja u gradu. Najveći problemi se stvaraju na najprometnijim ulicama u Zagrebu. To su Slavonska, Branimirova, Vukovarska i Avenija Dubrovnik.

„U pravilu se ponavljaju iste prometnica i raskrižja kao i ranijih godina, s time da se broj nesreća iz godine u godinu smanjuje. Na recimo, zagrebačkoj obilaznici gdje se vozila kreću većom brzinom naravno da će posljedice prometnih nesreća biti veće nego na nekoj gradskoj prometnici gdje je dopuštena brzina kretanja 50 kilometara na sat“, kazao je Forjan.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj posebnu pozornost usmjeravaju i na vozače koji bježe s mjesta nesreće u kojoj je netko poginuo. U takvim slučajevima najčešće vozači nalijeću na pješake, a bježe zbog sresa i straha od kaznene odgovornosti. Za to je propisana kazna zatvora od 12 godina, a za bijeg s mjesta nesreće još tri godine.