Pokrenuta inicijativa za očuvanje starih kućnih brojeva u Zagrebu

Platforma 1POSTOZAGRAD pokrenula je inicijativu za zaštitu starih ploča s kućnim brojevima i imenima ulica koji se ovih dana sustavno skidaju i zamjenjuju novim.

zagreb-kucni-broj-stari
“Od gradskih vlasti tražimo da se u svim starim dijelovima grada, poput Donjega grada, nove ploče postavljaju na način da se stare ne skidaju”, ističe se u inicijativi.

Organizatori ove inicijative, naime, smatraju da stare ploče predstavljaju dio memorije i identiteta Zagreba, da su dio teksture grada i same po sebi vrijedan svjedok slojevitosti urbanog prostora i protoka vremena te općenito važan segment (povijesti) dizajna grada.

“Osim zaštite starih ploča, a što uključuje i neke konkretne lokacije, predložili smo i da Zagreb dobije javni online registar koji bi sadržavao podatke o tome kada i po kome ili čemu su ulice nazvane te uključivao sve promjene naziva, ukoliko ih je bilo”, ističu.

Detalje inicijative za očuvanje starih ploča pronađite ovdje.

A više o problemu novih ploča pročitajte ovdje.

Akcija zamjene starih kućnih brojeva novima pokrenuta je uz puno pompe, a prvi novi kućni broj “zašrafio” je gradonačelnik Milan Bandić osobno.