Počinje Zagreb film festival, stižu brojni filmaši iz svijeta

Jedanesto izdanje Zagreb Film Festivala otvara se u nedjelju, 20. listopada u 20 sati u kinu Europa projekcijom talijansko-slovenskog filma “Zoran, moj nećak idiot”.

zagreb-film-festival
Riječ je o debitantskom dugometražnom filmu Mattea Oleotta koji na zagrebački festival stiže s četiri osvojene nagrade na ovogodišnjoj Mostri, uključujući nagradu publike Međunarodnog tjedna kritike. Film će na festivalu predstaviti redatelj Matteo Oleotto, glavni glumci Rok Prasnikar i Jan Cvitkovič te producenti Miha Černec, Ognjen Dizdarević i Igor Prinčič.

Zagreb Film Festival traje do 27. listopada, a u osam dana bit će prikazano stotinjak filmova u devet filmskih programa. Tim povodom u Zagreb uskoro pristiže stotinjak redatelja i redateljica, glumaca, producenata i filmskih profesionalaca iz raznih krajeva svijeta.

Igrani prvijenac Ritesha Batre, “Pogrešna dostava”, nagrađen je od publike u programu Tjedan kritike na filmskom festivalu u Cannesu, a indijska glumica Nimrat Kaur uz producenta Čedomira Kolara osobno će ga predstaviti na Zagreb Film Festivalu! Na festival stiže i grčki redatelj Alexandros Avranas, autor mučne obiteljske drame “Miss Violence”, ovjenčane s nekoliko nagrada na ovogodišnjoj Mostri uključujući Srebrnog lava za najbolju režiju. U Zagreb i na festival vraća se talijanski redatelj i producent Uberto Pasolini čiji novi uradak “Miran život” s Eddiejem Marsanom u naslovnoj ulozi prikazujemo također u okviru glavnog dugometražnog programa. Ovog uspješnog producenta (“Skidajte se do kraja”) domaća je publika već imala prilike upoznati i to 2007. kada je na festivalu bio prikazan njegov prvijenac “Machan”. Na festival se vraćaju i talijanski autorski dvojac Fabio Grassadonia i Antonio Piazza čiji je kratkometražni film “Rita” prikazan na ZFF-u prije tri godine. Ovaj put predstavljaju svoj dugometražni prvijenac, film “Salvo”, koji je osvojio Veliku nagradu canneskog Tjedna kritike.

Iz regije stiže ekipa izuzetno uspješnog filma “Krugovi” redatelja Srdana Golubovića koji će biti prikazan izvan konkurencije u glavnom programu. Film će publici uz redatelja predstaviti scenaristi Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, glumac Leon Lučev, direktor fotografije Aleksandar Ilić te izvršni producent Igor Kecman. Golubović i Koljević će na festivalu u sklopu programa Industrija ujedno održati Masterclass i to na temu suradnje redatelja i scenarista. Domaći film u glavnom dugometražnom programu zastupa Vis-a-Vis koji će predstaviti redatelj Nevio Marasović te glumci Janko Popović Volarić, Daria Lorenci Flatz, Rakan Rushadiat i Krešimir Mikić.

Iz dokumentarnog programa stiže britanska redateljica Havana Marking, autorica filma “Razbij i drpi: Priča o Pink Panterima” koji govori o balkanskoj skupini najuspješnijih kradljivaca dragulja na svijetu. U Zagreb stiže i Shawney Cohen, kanadski autor autobiografskog dokumentarca “The Manor” u kojem na krajnje zabavan i iskren način predstavlja svoju disfunkcionalnu obitelj. Svoj film predstavit će i Michal Bielawski, poljski autor filma “Mundijal: najveći ulog”, o uspjehu poljske nogometne reprezentacije na svjetskom nogometnom prvenstvu 1982., kao i montažer izuzetno kontroverznog američkog filma “Odred za ubijanje”, Lawrence Lerew.

Iz regije stižu Danilo Marunović, redatelj filma “Lud za tobom” u kojem prati živote pacijenata u crnogorskom Zavodu za mentalno zdravlje Komanski most te Željko Mirković, autor filma “Drugi susret”, koji prikazuje susret američkog pilota lovca F-117A i srpskog časnika protuzračne obrane koji ga je oborio na Kosovu 1999. Domaću dokumentaristiku predstavljaju Leon Rizmaul i Marko Stanić čiji će filmovi biti premijerno prikazani na festivalu – riječ je o naslovima “Goranov Wimbledon” i “Vidimo se za godinu dana”. Potonji film, uz autora Stanića, predstavit će scenaristica i protagonistica Paula Bobanović te producentica Zdenka Gold.

Kratkometražne uratke iz natjecateljskog programa predstavit će redateljica Ulrike Kofler (film Mi letimo) te autori Ashley Pegg (“Odrazi”), Antoine Giorgini (“Razbojnici”), Peter Jeschke (“Mađioničar”) te Jean – Pascal Struwer (“Jesenje lišće”).

U Zagreb dolazi i renomirana talijanska glumica Elena Cotta, ovogodišnja dobitnica nagrade kup Volpi za najbolju žensku ulogu na Mostri u Veneciji. Dugogodišnju karijeru Cotta je gradila na kazališnim daskama, a na festivalu se predstavlja ulogom u hvaljenom prvijencu jedne od najpoznatijih talijanskih kazališnih redateljica suvremenog doba Emme Dante, filmu !Ulica u Palermu”, gdje igra tradicionalnu Sicilijanku.

Ovim putem predstavljamo i članove ovogodišnjih žirija – žiri za dugometražni i kratkometražni igrani film čine članovi u sastavu Srdan Golubović, producentica niza nagrađivanih filmova novog rumunjskog vala te osnivačica Hi Filma Ada Solomon te Leo Barraclough, dopisnik i nekadašnji urednik u časopisu Variety. Žiri dokumentarnog filma čine Saša Ban, autor dokumentarnih i igranih filmova, Sead Kreševljaković, redatelj i producent te Timo Novotny, redatelj čija smo oba dokumentarca mogli vidjeti u konkurenciji prijašnjih izdanja Zagreb Film Festivala. Žiri Kockica čine Alexandra Schmidt, direktorica festivala kratkog filma Filmfest Dresden, Hana Jušić, redateljica i dobitnica Zlatnih kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice prošle godine te Jožko Rutar, producent i direktor Slovenskog filmskog centra.

U sklopu programa Industrija i edukativnog modula Multiplatformska poslovna škola za marketing koji se održava u suradnji s Media Business School iz Španjolske, u Zagrebu će boraviti direktorica aktivnosti škole Nadine Luque, dok će na tečaju o multiplatformskim strategijama kinodistribucije te marketinškim konceptima i pozicioniranju projekata predavati Ian Ginn (Hubbub Media, Nizozemska), Michael Gubbins (Sampo Media, UK), Marco Odasso (709 Media Room, Španjolska) te Lisbeth Stolberg (Scanbox Entertainment, Danska).

Kao jedan od predavača na radionici Moj prvi scenarij sudjelovat će bosanskohercegovački redatelj Pjer Žalica, dok će festival treću godinu zaredom nakratko posjetiti i renomirani austrijski dokumentarist Michael Glawogger. (zagrebfilmfestival.com)