POČINJE TJEDAN SJAJNIH DOKUMENTARACA: Otvoren je 19. Zagrebdox!

Foto: Julien Duval

Devetnaesti ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma, otvoren je sinoć u pet dvorana Kaptol Boutique Cinema.

U sljedećih sedam dana posjetitelji Festivala moći će uživati u ukupno 116 dokumentarnih ostvarenja u 12 filmskih programa. Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodnog dokumentarnog filma, isto je toliko naslova i u regionalnoj konkurenciji, a gledatelje očekuje i niz posebnih filmskih programa, predavanja i razgovora s autorima.

Festival je otvoren filmom Fantastičan stroj, redatelja Axela Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka, a sve prisutne pozdravili su direktor festivala Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec.

Producent Festivala Hrvoje Pukšec ispred organizatora pozdravio je izaslanicu ministrice Ministarstva kulture i medija Jasnu Vaniček Fila, izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba Luku Korlaeta, predstavnicu UNHCR-a Hrvatske Annu Rich, ravnatelja HAVC-a Chrisa Marchicha i ostale uzvanike. Zahvalio je sponzorima, pokroviteljima i donatorima bez kojih Festival ne bi bio moguć, vjernim partnerima ZagrebDoxa: Gradu Zagrebu, Hrvatskom audiovizualnom centru, Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Hrvatskom društvu filmskih redatelja, UNHCR-u Hrvatska te brojnim veleposlanstvima, kulturnim institutima i privatnim tvrtkama. Posebnu zahvalu uputio je autorima filmova i vjernoj festivalskoj publici. „Devetnaesti ZagrebDox pripremao se dugo i predano. Zahvaljujem svim kolegicama i kolegama te posebno volonterima na njihovom trudu. Nadam se da će i publika prepoznati naše napore, ali i ideju: prikazati najbolje dokumentarce iz cijeloga svijeta na velikom platnu.‟

„Ovogodišnji, devetnaesti ZagrebDox smještava se između prošlogodišnjeg, punoljetnog, i sljedećeg, jubilarnog, dvadesetog. Stoga koristimo priliku da u predahu između teških, koronom, potresima i ratom obilježenih godina, i neizvjesnih, prije svega ekonomski, budućih vremena, pokušamo reinterpretirati Festival, ne samo u neko staro normalno, već da pomognemo otvaranju, izlasku iz skučenosti koju smo prolazili i naznačimo nadu za koju se tek moramo izboriti. Svjesni smo da ne možemo puno. No, činimo ono što je u našoj moći – odškrinuli smo vrata prema punijem, svestranijem i zanimljivijem svijetu, svijetu koji nas okružuje, a na koga smo možda pomalo zaboravili. Pozivam vas da zajedno prođemo kroz ta vrata‟, rekao je direktor i selektor festivala Nenad Puhovski.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet čestitao je na dugovječnosti Festivala, pohvalio ustrajnost organizatora te podcrtao vrijednost i važnost manifestacije. „Impresivna kvantiteta filmova u ovom slučaju ne isključuje kvalitetu, već dapače. Festival je to koji grebe ispod površine, dubinski analizira stanje društva, govori o svijetu oko nas i senzibilizira javnost. Osobno mi je uvijek bio važan, nisam propustio nijedno izdanje, gledao sam stotine naslova, te mi je zaista u tom smislu promijenio život. Jako se veselim večerašnjem filmu Fantastičan stroj, kao i ostalim festivalskim projekcijama‟, zaključio je Korlaet, te proglasio Festival otvorenim.

ZagrebDox održava se uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Što nas danas čeka na programu možete pronaći u prilogu, a sve informacije o ZagrebDoxu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici http://zagrebdox.net/ te na društvenim mrežama Festivala.