Počinje ekspedicija u kojoj će 100 spelologa istraživati Lukinu jamu

Sutra započinje speleološka ekspedicija Lukina jama – Sifon 2013., jedan od najzahtjevnijih projekta speleologije i terenskog znanstvenog istraživanja u Hrvatskoj i svijetu i trajati će do 25. kolovoza.

ekspedicija-lukina-jama

“Ova ekspedicija zaslužuje posebnu pozornost, budući da svojom hrabrošću pomičite granice, a to mogu samo ljudi posebnoga kova i stoga vam želim mnogo sreće u tom pothvatu”, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić, koji je bio jedan od sudionika na konferenciji za novinare u prostorima Tribine grada Zagreba, na kojoj je ekspedicija najavljena.

Bandić je rekao da će do kraja godine biti otvoren i Speleološki centar u Zagrebu, gradski prostor u kojem će se okupljati zagrebački i hrvatski speleolozi, a sadržavat će konferencijski prostor za znanstvene skupove i rad, knjižnicu, prostor za trening i obuku.

Dubinom od 1421 metar, Lukina jama danas je među 20 najdubljih u svijetu i najdublja takve vrste na području cijelog Dinarskog krša. Sustav je do sada istraživan u pet navrata, a u ekspediciji Lukine jame, za koji se može reći da je podzemni Mont Everest Dinarida sudjelovat će preko 100 speleologa iz Italije, Ukrajine, Poljske, Meksika i drugih zemalja, naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora Ekspedicije Branko Jalžić.

Zahvalivši gradonačelniku, koji je uz predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića ujedno i supokrovitelj ekspedicije, na podršci koju pruža od samog početka projekta, predsjednik Zagrebačkog speleološkog saveza i član Organizacijskog odbora ekspedicije Stipe Tutiš naglasio je da se ove godine obilježava 120 obljetnica zagrebačke speleologije, 80 obljetnica istraživanja špilje Veternica i 20 obljetnica istraživanja dubokih jama u Hrvatskoj.

Prva u nizu bila je upravo Lukina jama, tada deveta po dubini u svijetu, koja je postala sinonim hrvatske speleologije i njezine prepoznatljivosti u svjetskim razmjerima.