“Počeši s razlogom” – velika kampanja posvećena muškom zdravlju

pocesi-s-razlogom

‘Počeši s razlogom’ nova je javnozdravstvena kampanja koju Ožujsko pivo pokreće u partnerstvu s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb uz podršku Ministarstva zdravlja, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare na Rebru.

Kako se čulo, glavni je cilj kampanje koja će trajati do kraja godine podizanje svijesti o muškom zdravlju s naglaskom na važnost redovitog samopregleda s ciljem ranog otkrivanja raka testisa, posebno kod muškaraca u dobi od 18 do 35 godina, jer je rak testisa, ako se otkrije na vrijeme, izlječiv u više od 95 posto slučajeva.

Vršitelj dužnosti sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić kazao je da KBC Zagreb podržava sve javnozdravstvene kampanje kojima je cilj prevencija i smanjenje rizika razvoja bolesti. Stoga smo vrlo rado prihvatili poziv Ožujskog piva na zajedničko djelovanje u kampanji Počeši s razlogom jer smatramo da edukacija i bolja informiranost o raku testisa te važnosti samopregleda može dugoročno rezultirati manjim brojem oboljelih muškaraca u fazi uznapredovale bolesti i time boljim preživljenjem.“

Dr. Dunja Skoko Poljak izrazila je zadovoljstvo u ime Ministarstva zdravlja, koje podržava ovu kampanju koja je, ističe dr. Skoko Poljak, na najbolji način spojila društveno odgovorno djelovanje privatnog sektora sa znanjem vodećeg domaćeg zdravstvenog centra. U ime Ministarstva zdravlja pozvala je sve muškarce da sudjeluju u kampanji te da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje.

U svojoj prezentaciji dr. sc. Marija Gamulin, dr. med., prim., naglasila je kako je rak testisa najčešći tumor muškaraca mlađe životne dobi te da se posljednjih 40 godina bilježi udvostručenje pojavnosti tumora testisa, što je najizraženije u razvijenim zemljama sjeverne Europe. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ističe dr. Gamulin, broj novooboljelih od raka testisa 2013. godine u RH bio je 181, s najvećom učestalosti između 30. i 34. godine života.
Dr. Gamulin također je istaknula da se rak testisa ne može prevenirati, te su redoviti pregledi nužni za rano otkrivanje i uspješnije liječenje. Dobra je vijest da je, iako zloćudan, ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv u više od 95 posto slučajeva.

Tina Puhalo Grladinović iz Zagrebačke pivovare predstavila je kampanju Počeši s razlogom te naglasila: “Kao društveno odgovorna organizacija i proizvod, Zagrebačka pivovara i Ožujsko pivo pokrenuli su kampanju Počeši s razlogom s ciljem podizanja svijesti o ranom otkrivanju raka testisa samopregledom. Aktivnosti kampanje usmjerene su na sve muškarce, osobito na one između 18. i 35. godine. Stoga smatramo da, u suradnji s našim partnerima, kampanjom imamo mogućnost pozitivno utjecati na sve muškarce s ciljem unapređenja njihova zdravlja te zdravlja cijele zajednice.“

U sklopu kampanje predstavljeni su internetska stranica www.pocesisrazlogom.com kao glavni izvor informacija o samopregledu testisa i raku testisa kao i savjetovalište Počeši s razlogom u sklopu kojeg će liječnici Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb svakog četvrtka od 13 do 15 sati na broj telefona 01 2388 112 odgovarati na sva dodatna pitanja o toj bolesti.

Na kraju konferencije za medije Tina Puhalo Grladinović predala je sanacijskom upravitelju profesoru Ćorušiću vrijednu donaciju Ožujskog piva od pola milijuna kuna kojom će se opremiti Referentni centar MiZ-a RH za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora, koji djeluje pri Odjelu za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC–a Zagreb. (M.Petković)