POČELO RUŠENJE SLJEMENSKE ŽIČARE: Nova će koštati 260 milijuna kuna

Rušenje žičare
Foto: Facebook

Jutros u 7.00 sati započeli su radovi na rušenju stare sljemenske žičare te na čišćenju koridora za izgradnju nove žičare.

Početku radova prisustvovao je gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, a dan ranije njegova ureda jwe priopćeno da je ova faza izgradnje žičare, tj rušenje stare, stajati 4,5 milijuna kuna.

Po riječima gradonačelnika Bandića, već za dva do tri tjedna trebao bi biti raspisan natječaj za opremu za novu žičaru. Vrijednost natječaja bit će, kako se procjenjuje, između 15 i 17 milijuna eura.

“Stara žičara je puštena u promet prije 54 godine. Imala je 90 kabina u kojoj je stalo po četiri putnika. Uz brzinu kretanja 3 m/s prevozila je 450 osoba u jednom satu. Nova žičara, koja bi u cijelosti trebala biti gotova do kraja 2018., imat će 84 najmodernijom tehnologijom opremljene kabine, s kapacitetom od 10 osoba i brzinom kretanja 6 m/s prevozit će 1500 ljudi na sat”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Nova žičara prometovat će duž cijele postojeće trase stare žičare, uz pravocrtno produljenje trase do polazne postaje na lokaciji Dolje.

“Sada će građani s krajnjih ishodišnih gradskih točaka, s pancericama i skijama, moći doći do početne stanice u Dolju javnim prijevozom. Živimo za taj dan”, naglasio je gradonačelnik Bandić.

Kako piše službeni gradski portal Zagreb.hr, izgradnja nove žičare odvijat će se u četiri faze. Rekonstrukcijom pruge Mihaljevac – Dolje jučer je započela prva faza izgradnje, druga faza – rušenje postojeće žičare započela je danas, treća obuhvaća izgradnju žičare s međustanicom na Brestovcu, a četvrta izmjenu prostornog plana od posljednje stanice na Sljemenu do Vidikovca.

Komentari