POČELI VELIKI RADOVI POKRAJ SAVE: Do ljeta će biti izgrađeni bazeni, sunčališta, kino…

Projekt Aktivnosti na Savi
Foto: Zagreb.hr

Grad Zagreb uskoro će od Hrvatskih voda u zakup uzeti zagrebačke obale Save. “Kako bi se oživio prostor zanemaren više od pola stoljeća, projektom ‘Aktivnosti na Savi’ na pet će lokacija biti postavljeni privremeni objekti među kojima su višenamjenski paviljoni, sunčališta i bazeni”, objavljeno je na službenoj web stranici Grada Zagreba.

Kraj tramvajskog okretišta Savski most već su počeli radovi čišćenja i održavanja površina u inundacijskom pojasu rijeke Save. Radove izvode Hrvatske vode i Vodoprivreda Zagreb kako bi Grad Zagreb uređene obale Save u dužini od sedam kilometara s obje strane rijeke mogao uzeti u zakup te provesti projekt “Aktivnosti na Savi”.

“Zagrebačke obale Save bile su zanemarene više od pola stoljeća i krajnje je vrijeme da im udahnemo novi život. Građevinski strojevi upravo skidaju sloj zemlje s popločene obale Save. Upravo nam to otkriva smjer u kojem trebamo ići – na temelju zagrebačke prošlosti oblikovati njegovu sadašnjost s vizijom budućnosti”, kazao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Kako je priopćeno, s ciljem vraćanja građana na Savu i urbanog oživljavanja zagrebačkih obala rijeke Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada kreće u implementaciju prvonagrađenog natječajnog rješenja Međunarodnog natječaja Europan 13 s temom “Prilagodljivi grad”. Rješenje je to koje potpisuju Carlos Zarco, Sara Palomar i Jose Luis Hidalgo iz Španjolske i Zuhal Kol iz Turske.

“Na pet će lokacija s obje obale Save biti smješteni privremeni montažni objekti među kojima su sustav za prikazivanje filmova, višenamjenski paviljoni, sunčališta i bazeni. Pri oblikovanju takvog urbanog krajolika grada poštujemo zeleni pojas inundacije, ali se brinemo i o suvremenim potrebama građana. Međusobno umreženi javni prostori stavljaju se u funkciju višenamjenskog korištenja različitih društvenih skupina. Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto”, najavila je Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada te izrazila nadu da ovaj projekt bude prvi korak prema projektu “Zagreb na Savi”.

Zvonko Marenić, direktor vodnogospodarskog odjela za gornju Savu u Hrvatskim vodama, kazao je kako pripremni radovi u inundacijskom pojasu Save odlično napreduju te da će na vrijeme sve biti spremno za iduću fazu projekta “Aktivnosti na Savi”.

Novouređene lokacije građanima će nuditi sportsko-rekreacijske, kulturno-zabavne i ugostiteljske sadržaje.