Po peti put održavaju se Dani otvorenih vrata HAZU, bogat program na čak devet adresa

hazu-dani-otvorenih-vrata

U utorak i srijedu 12. i 13. travnja 2016. po peti se put održavaju Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, manifestacija kojom najviša znanstvena, kulturna i umjetnička institucija u Hrvatskoj građanima približava svoju raznovrsnu djelatnost i bogatu baštinu prikupljenu u 155 godina postojanja.

Kako je priopćeno iz HAZU, za javnost su otvorena vrata Akademijinih jedinica na devet zagrebačkih adresa, kao i onih u drugim dijelovima Hrvatske, a osim obilaska radnog prostora, za posjetitelje su predviđena i brojna predavanja, prezentacije, izložbe, promocije, radionice, koncerti i projekcije filmova.

Dani otvorenih vrata svečano će se otvoriti u sjedištu Hrvatske akademije, u njenoj palači na Zrinjevcu govorom predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića i koncertom maestra Oresta Shourgota na Guarnerijevoj violini King uz klavirsku pratnju Domagoja Guščića.

U atriju palače građani će moći razgledati najvredniji eksponat koji se čuva u HAZU – Bašćansku ploču, kao i repliku Škrinje svetog Šimuna, o kojima će govoriti akademik Josip Bratulić.

U palači HAZU predviđena su i zanimljiva predavanja. O tome zašto stari Hrvati nisu obolijevali od raka govorit će prof. dr. Mario Šlaus, koji će sa svojim suradnicama održati i radionicu Zdravlje i rat – rekonstrukcija života naših predaka za vrijeme turskih ratova. Na pitanje jesu li matematičke simetrije ključ postanka života odgovor će u svom predavanju dati akademik Vladimir Paar, dok je dilema Tko je otkrio X-zrake, Röntgen ili Tesla? tema predavanja akademika Stanka Popovića. Predavanje pod naslovom Kultura zidova održat će akademik Ivan Cifrić, a na programu su i tri predavanja posvećena hrvatskim dijalektima: O jeziku podravske kajkavske dijalektalne književnosti (dr. sc. Jela Maresić), Uspon i pad kajkavskoga književnog jezika u 19. stoljeću (dr. sc. Bojana Schubert) te Frazeološko i dijalektološko “ubijanje dosade” (dr. sc. Martina Bašić).

U palači HAZU javnosti će se predstaviti najnovija muzejsko-galerijska jedinica Akademije, Hrvatski muzej medicine i farmacije o kojem će govoriti njegova upraviteljica Silvija Brkić Midžić.

Foto: Press