Po 20. put u Zagreba je održana javnozdravstvena manifestacija Dan ružičaste vrpce

Po 20. put u Zagreba je održana javnozdravstvena manifestacija Dan ružičaste vrpce
Foto: Zagreb.hr

U središtu Zagreba danas je održana javnozdravstvena manifestacija Dan ružičaste vrpce, koja se obilježava 20. godinu za redom.

Ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta povorka sjećanja na sve preminule od raka dojke i one koji se bore s tom zloćudnom bolesti krenula je Masarykovom ulicom do Trga Petra Preradovića. 

Šetnjom do Cvjetnog trga, gdje je 300-tinjak balona obojilo zagrebačko nebo u ružičasto, podršku akciji dala je i zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

“Briga o zdravlju je kompleksan proces kojem treba cjelovito pristupiti, od informiranja, prevencija i senzibiliziranja pa sve do konkretnog liječenja i savjetovanja”, rekla je Olivera Majić te dodala: “Zdravlje ljudi nadmašuje sva dobra i Grad Zagreb će uvijek podržati ovakve akcije.”

Organizator ove akcije je Hrvatski forum za borbu protiv raka dojke – Europa Donna Hrvatska,  koji kao dio europske koalicije radi na podizanju svijesti žena o raku dojke, promiče edukaciju, rano otkrivanje, optimalno liječenje, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju, palijativnu skrb kao i na povećanju sredstava za istraživanje same bolesti u Hrvatskoj.

Dan ružičaste vrpce u Hrvatskoj uvijek se obilježava prve subote u mjesecu listopadu koji je posvećen borbi protiv raka dojke.