Plenković se sastao sa županima, razgovaralo se o prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine

Plenković se sastao sa županima, razgovaralo se o prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine
Foto: Zagrebačka županija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina te predstavnicima Međuresorne radne skupine na temu provedbe aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

U ime Zagrebačke županije sastanku je nazočio zamjenik župana Damir Tomljenović.

Premijer Plenković rekao je da je, prema posljednjim podacima, u Hrvatsku ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine, naglasivši kako Hrvatska želi pomoći ukrajinskom narodu koji izrazito pati u ovom trenutku. „Vlada je, u tom kontekstu, poduzela niz akcija – od potpore u segmentima civilne zaštite, do tehničke, humanitarne, vojne i diplomatske pomoći te će nastaviti pomagati svim mogućim sredstvima daljnju opstojnost Ukrajine, pogotovo u humanitarnom smislu“, poručio je.

„Sve ovo zahtijeva dobru pripremu i organizaciju. Hrvatska je prije 30-ak godina brinula ne samo o vlastitim prognanicima iz tada okupiranih područja, nakon Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku, nego i o brojnim izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatima koji su napuštali Srbiju“, rekao je.

Sada, dodao je, djelujemo na temelju tih iskustava, kada smo pokazali veliku solidarnost, a ona se očituje i danas i u potpori javnosti i u političkim stavovima prema ukrajinskom narodu i Ukrajini koja je žrtva agresije. „To je prijateljski narod koji izrazito pati u ovom trenutku i mi mu želimo pomoći“, poručio je.

Na sastanku se raspravljalo o tome što se može poboljšati u postojećoj strukturi prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva.

Premjer je istaknuo da je uspostavljena i web stranica „Hrvatska za Ukrajinu“ na ukrajinskom jeziku, koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine, a otvorena je i besplatna telefonska linija – 114.

„Koordinacija kroz civilnu zaštitu, Crveni križ, jedinice lokalne i područne samouprave, osiguravanje zdravstvene skrbi, socijalne skrbi, a kroz institut privremene zaštite govorimo o što lakšoj integraciji Ukrajinaca na hrvatsko tržište rada, o predškolskom odgoju za djecu, o uključivanju u školski sustav“, naveo je.

Svi su ti elementi, smatra premijer, dobro postavljeni i sada se trebaju samo perfektuirati na razini koordinacije središnje vlasti, županija, gradova i općina te svih nadležnih tijela i institucija.

Posebno je važno, istaknuo je, pitanje smještaja te najavio da će se odluka o pokrivanju troškova smještaja naći i na sjednici Vlade.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić ukazao je na odličnu suradnju Međuresorne skupine i jedinica regionalne samouprave. Ponovio je koliko je važno da se iseljenim osobama što prije omogući zdravstvena, socijalna i materijalna skrb.

U razgovoru sa županima nametnula se i potreba za još bržim komuniciranjem svih razina u prihvatu iseljenih osoba kako bi se što prije započelo s integracijom u normalne društvene aktivnosti. U tome veliku ulogu ima i ukrajinska nacionalna manjina kao i dodatne aktivnosti koje koordiniraju gradovi, općine i županije na svom području.