PLENKOVIĆ NA MJESTU PADA LETJELICE: “Ovo je vrlo jasna prijetnja, ne smije se ponoviti!”

Foto: Screenshot HRT

Mjesto pada bespilotne letjelice u blizini Studentskog doma Stjepan Radić jutros u obišli visoki državni dužnosnici na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Letjelica široka 14 metara i teška 6 tona srušila se prekjučer u blizi studentskog doma Stjepan Radić. Jak prasak uznemirio je građane, a na tlu je ostao 3 metra širok i jedan metar dubok krater. Pronađeni su i padobrani. Ozlijeđenih nema. Letjelica se srušila nakon 7 minuta leta hrvatskim zračnim prostorom preletjevši prije toga Rumunjsku i Mađarsku, podsjeća HRT.

Letjelicu će se pokušati iskopati i vidjeti ima li u njoj nekih nama vrijednih podataka te komunicirati sa svim državama za koje smatraju da mogu pridonijeti do saznanja, rekao je premijer Plenković te poručio: “Ovo upućuje na potrebu i tješnje suradnje unutar samog NATO-a”.

“Ovakvu situaciju više ne možemo niti tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Prema tome, mi ćemo ovu temu dignuti u svim tijelima NATO-a i EU-a, još detaljnije obavijestiti o svemu onome što znamo i raditi na tome da podignemo spremnost, ne samo nas, nego i drugih, da se učinkovito i brzo reagira kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na neko sigurno mjestu, a ne da dolete i onda padnu na praktički glavni grad u jako gusto naseljen dio grada”, dodao je Plenković.

Odgovarajući na upite novinara o tome zašto Mađari nisu javili o letjelici, Plenković je rekao da na to pitanje moraju odgovoriti mađarske vlasti.

“Sad imamo test iz kojeg moramo svi jako puno naučiti i puno bolje reagirati”, poručio je.

Osvrćući se na reakciju NATO-a, odnosno kratko priopćenje o incidentu, rekao je kako misli da će i oni ovo jako ozbiljno shvatiti.

“Moramo voditi računa o tome da je ovo incident koji se ne smije ponoviti”, rekao je premijer.

Najavio je dodatne investicije u protuzračnu obranu te razgovore sa saveznicima da pomognu u zaštiti hrvatskoga neba dok se to ne riješi.

Upitan ima li povjerenje u NATO oko toga mogu li čuvati hrvatski zračni prostor odgovorio je: “Mislim da mogu”.

“Ovo je situacija koja se dogodila u jednom trenutku i na način koji je očito bio, kako se doslovno kaže, nepredviđen i nešto nije dobro funkcioniralo, ali sada mislim da će nakon ovoga budnost svih biti puno veća i viša”, rekao je Plenković.

“Ako nam ovakva letjelica dođe, leti šest minuta iznad Hrvatske tako velikom brzinom, padne u glavni grad – tu je restoran od vas 20 metara, a studentski dom 15 – sigurno da nisam zadovoljan. Međutim, ovo je iznimka. Nije sad da postoje stotine ovakvih ‘striževa’ koji samo čekaju da ih netko lansira prema Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

“Generalno, ne trebamo se brinuti za sigurnosti, ali ovo nam je pokazalo da imamo jedan scenarij, nepredviđen, brz, jako opasan, koji na sreću nije završio puno gore”, dodao je, objavio je HRT.