PLENKOVIĆ LJUT NA TRGOVCE: “Neki love u mutnom, Vlada će već sutra donijeti određene mjere!”

Foto: Twitter

Premijer Andrej Plenković je rekao da smo promjenom valute i ulaskom u Schengen ostvarili dva strateška cilja državne politike, ali je kritizirao one koji su prelazak na euro iskoristili za neopravdano podizanje cijena.

Što se tiče povećanja cijena, zbog čega je u Vladi sazvan sastanak, rekao je da su uvidjeli da se događa nešto što nisu tražili od aktera – ozbiljnu i odgovornu poslovnu politiku, javlja HRT.

“Dio poslovnih subjekata, nažalost, ovo koristi za lov u mutnom, za profiterstvo u kojem dižu cijene. To je loša i nepoštena praksa, s tim treba stati, trebaju se vratiti na cijene koje su bile prije 1. siječnja i prevesti tečaj pošteno i korektno, kako je država to odradila u korist građana”, rekao je.

Plenković je rekao da će biti angažirani svi inspektori, ne samo glavni državni inspektor. “Zadnja 3 dana su na terenu su i čekamo njihovo izvješće da vidimo što se točno događa”, dodao je.

Premijer je ponovio da do ovoga ne treba i ne smije doći.

“Ne smije doći do toga jer nakon što je hrvatska država i mjerama Vlade u godini najveće krize regulirala cijene struje, plina, naftnih derivata, izašla s paketima za pomoć svima, pa i cijeloj poslovnoj zajednici, smanjivala PDV. Ako država odradi svoju ulogu, da pomogne građanima i ministarstvu, da ih porezno rastereti i da da onima kojima treba najviše (…) onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mjera Vlade, odmah neopravdano dižu cijene. Mi ćemo uključiti sve mehanizme države da se to ne događa i da se to spriječi”, rekao je.

Ističe da “ne može država činiti sve, a onda će netko u mentalitetu koji je čisti bezobrazluk, profiterstvo, lopovluk, raditi od građana i potrošača nekoga tko nije previše pametan”.

“To ne dolazi u obzir i zato će Vlada već sutra donijeti određene mjere. Činit ćemo to i dalje, borimo se protiv inflacije i za strateška ostvarenja. Ne želimo da nam od velikog uspjeha netko napravi nešto bezobrazno, tome ćemo stati na kraj”, rekao je.

Plenković kaže da su sva poskupljenja nepotrebna.

“Garantiram da nikome tko je digao cijenu od nedjelje do ponedjeljka nije narasla cijena nijednog inputa. To je čisto dizanje cijena nauštrb gospodarstva. Nepotrebno i bezobrazno i tome ćemo stati na kraj”, dodao je.

Kaže da imaju puno mehanizama i da će ih sve koristiti.

“Država je bila odgovorna. Kad radite nešto u dobroj mjeri za građane i gospodarstvo, onda očekujete da se svi u društvu ponašaju na isti način”, kaže.